Barion Pixel

Jak poznat pravé stříbro?

Rozlišení pravého stříbra od jeho napodobenin může být klíčové pro každého, kdo shání šperky, antikvity, nebo jiné předměty z tohoto vzácného kovu. Stříbro je ceněno pro svou krásu, trvanlivost a antibakteriální vlastnosti, ať už ve formě šperků, nádobí nebo dekorativních předmětů. Naučte se několik jednoduchých způsobů, jak odhalit pravé stříbro a ochránit se tak před možnými padělky.

Vizální inspekce a značení

Zkoumání razítek

Pravé stříbro bývá často označeno razítky, jako jsou „925“, „Sterling“, „.925“, nebo „Ster“, což ukazuje na jeho čistotu. Tyto značky můžete nalézt na méně viditelných místech šperku nebo předmětu.

Fyzikální vlastnosti

Hustota a magnetismus

Stříbro je ne-magnetický kov s vysokou hustotou. Pokud je předmět magnetický, pravděpodobně se nejedná o pravé stříbro. Test hustoty může vyžadovat přesnější měřicí nástroje.

Chemický test

Použití testovacích sad

Speciální chemické sady pro testování stříbra mohou odhalit pravost tím, že reagují se stříbrem specifickým způsobem, obvykle změnou barvy. Tyto sady by měly být používány s opatrností a podle návodu.

Zkouška zvuku

Zvukový test

Pravé stříbro vydává jasný, dlouho doznívající tón, když je jemně poklepano, například mincí. Zvuk padělků bývá tupější a rychleji utichne.

Odborná kontrola

Vyhledání profesionálního hodnocení

Pokud máte pochybnosti o pravosti stříbra, nejlepším řešením je obrátit se na odborníka, jako je zkušený klenotník nebo hodnotitel šperků, kteří mohou poskytnout profesionální posouzení.

Závěr

Rozpoznání pravého stříbra vyžaduje pozornost k detailům a znalost jeho vlastností. Využitím těchto metod můžete zlepšit svou schopnost identifikovat pravé stříbrné předměty a ochránit se tak před nákupem padělků. Nezapomeňte, že pro nejpreciznější určení pravosti je vždy nejlepší konzultovat s profesionálem.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

 

Vyberte si stříbrné šperky: