Barion Pixel

Jak poznat pravý cibulák?

Cibulák, s jeho ikonickým modrým a bílým dekorem, je jedním z nejslavnějších a nejuznávanějších vzorů v historii porcelánu. Původně vyráběný v 18. století v Čechách v továrně na porcelán v Dubí u Teplic, se rychle stal synonymem pro vysokou kvalitu a umělecké zpracování. Avšak s rostoucí popularitou tohoto vzoru se na trhu objevují napodobeniny. Jak tedy můžete být jisti, že váš cibulák je originál? Tento článek vám poskytne užitečné tipy, jak odlišit pravý cibulák od jeho imitací.

Identifikace pravého cibuláku

Původ a značení

Pravý cibulák pochází z Čech a jeho výroba je spojena s několika tradičními továrnami na porcelán. Každý autentický kus by měl být označen značkou výrobce, která může zahrnovat název továrny, rok výroby a někdy i podpis mistra. Tato značka je obvykle umístěna na spodní straně předmětu.

Materiál a kvalita glazury

Pravý cibulák je vyroben z vysoce kvalitního porcelánu, který je známý svou bělostí, průsvitností a jemností. Glazura by měla být hladká a lesklá, bez bublin nebo nedokonalostí. Napodobeniny často používají nižší kvalitu materiálů, což je vidět na matnější glazuře nebo na hrubém povrchu.

Vzor a barvy

Autenticita dekoru

Charakteristický modrý vzor cibuláku je tvořen detailními a precizními liniemi. Pravý cibulák by měl mít vzor, který je jasný, ostře definovaný a bez rozmazání. Barva modré by měla být konzistentní a sytá. Napodobeniny často mají nejasné linie a bledší nebo nekonzistentní barvy.

Jedinečné prvky vzoru

Cibulák je známý svým specifickým vzorem, který zahrnuje prvky jako jsou cibule, granátová jablka a chryzantémy. Autentické kusy mají vzor rozložený symetricky a harmonicky. Jakékoli odchylky nebo nepřesnosti ve vzoru mohou být známkou napodobeniny.

Poradenství při nákupu

Kde nakupovat

Pro zajištění pravosti cibuláku je doporučeno nakupovat u renomovaných prodejců a specializovaných antikvariátů, kteří mohou poskytnout informace o původu a historii předmětu.

Dokumentace a certifikace

Při nákupu staršího nebo sběratelského kusu cibuláku se snažte získat co nejvíce dokumentace, včetně certifikátů pravosti a historie předmětu.

Závěr

Rozpoznání pravého cibuláku vyžaduje pozornost k detailům a znalost charakteristických rysů tohoto tradičního porcelánu. Původ, kvalita porcelánu, přesnost a jasnost vzoru jsou klíčové aspekty, které pomohou odlišit pravý cibulák od napodobenin. Výběrem renomovaného prodejce a vyžádáním si patřičné dokumentace můžete být jisti, že vaše investice je autentická. S těmito radami si můžete být jisti, že váš cibulák bude pravý klenot ve vaší sbírce.

Vyberte si stříbrné šperky: