Barion Pixel

Briliant vs. Diamant - Rozhodující Rozdíly V Šperkařství

Šperky jsou vždycky spojovány s elegancí a luxusem, a když přichází na kameny, brilianty a diamanty zaujímají špičkové pozice. Tyto dvě vzácné drahokamy mají své vlastní jedinečné vlastnosti, které přinášejí krásu a lesk do světa šperkařství. V tomto článku se budeme zabývat rozdíly mezi brilianty a diamanty, abyste mohli udělat informované rozhodnutí při nákupu šperku.

Briliant: Křišťálově Jasné Brilliance

Co je briliant? Briliant je označení pro broušený diamant, který získává svou charakteristickou lesklost a jas díky složitému broušení. Tento broušený diamant se skládá ze 58 nebo 57 (v závislosti na typu) stěn, známých jako faset, které umocňují jeho schopnost lámání světla.

Vlastnosti briliantu:

  • Brilliance: Briliant je známý svou ohromující brilliancí, což je měřítko jeho schopnosti odrážet a lomit světlo, což vytváří jasný a jiskřivý lesk.
  • Šestnáct Faset: Briliantní broušení obvykle obsahuje 16 faset, což zahrnuje tabulku, hvězdu, spodní fasetu a pavilón, což dává kameni složitou strukturu pro maximální odraz světla.

Diamant: Klasika Mezi Drahokamy

Co je diamant? Diamant je přírodní krystalická forma uhlíku, která vzniká extrémním tlakem a teplem v hlubinách země. V přírodě může existovat v různých barvách, ale v šperkařství jsou nejvíce ceněny bezbarvé a nejjasnější varianty.

Vlastnosti diamantu:

  • Hartkost a Odolnost: Diamant je nejtvrdší známý materiál na světě, což z něj činí odolný a odolávající poškrábání.
  • Přirozená Barva: Přirozeně barevné diamanty mohou být vzácnější a ceněné, zatímco bezbarvé diamanty jsou oblíbené pro svou čistotu.

Rozdíly Mezi Briliantem a Diamantem:

1. Broušení:

  • Briliant je specifický typ broušení diamantu, který dodává jeho ohromující jas.
  • Diamant může být různě broušen, včetně různých tvarů, jako jsou smaragdy, princesy nebo kulaté broušení.

2. Lesk:

  • Brilliance briliantu je způsoben složitým broušením a jeho schopností lámat světlo ve více fasetách.
  • Lesk diamantu je také výrazný, ale může záviset na typu broušení.

3. Výskyt:

  • Briliant se často odkazuje na diamant, který byl broušen do specifického tvaru.
  • Diamant může být používán pro označení krystalické formy uhlíku a nemusí být nutně broušen do tvaru briliantu.

Závěr:

Oba tyto kameny přinášejí jedinečnou krásu do světa šperků. Zatímco briliant získává svou jasností díky složitému broušení, diamant je klasickým symbolem odolnosti a nádhery. Rozhodnutí mezi briliantem a diamantem závisí na vašich preferencích a tom, co hledáte ve svém šperku. V našem šperkovém e-shopu máte možnost objevit oba tyto vzácné kameny a vybrat si ten, který vám nejvíce osloví srdce a odráží vaší osobnost.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: