Barion Pixel

Co je červený diamant a jaká je jeho cena?

Červený diamant, známý také jako "krvavý rubín", se tyčí nad šperkařským světem jako vzácný a ohromující klenot. Jeho intenzivní a vzácná barva přitahuje pohledy a vytváří jedinečné šperky, které zdobí koruny a šperky po celém světě. V tomto článku se ponoříme do světa červených diamantů, prozkoumáme jejich původ, charakteristiky a unikátní postavení mezi drahokamy.

1. Červený Diamant: Krása Zbarvená Tajemstvím

Rarity a Exkluzivita: Červený diamant patří mezi nejstarší barvy diamantů. V přirozeném světle vyniká svou nejednoznačnou a fascinující barvou, která se pohybuje od světle růžové po sytě červenou. Jeho vzácnost a exkluzivita předurčují červený diamant k tomu, aby se stal králem šperků.

Krvavý Rubín: Tento drahokam často dostává přezdívku "krvavý rubín" kvůli svému intenzivnímu červenému odstínu, který může evokovat nádherný rubín. Barva červených diamantů je způsobena přítomností krystalické struktury a příměsí, které se podílejí na vytváření této výjimečné barvy.

2. Původ Červených Diamantů: Hlubiny Země jako Klenotnice

Geologický Vývoj: Podobně jako ostatní diamanty, i červené diamanty vznikají v hloubkách země pod vysokým tlakem a teplem, což přetváří uhlíkové atomy do krystalické struktury diamantu. Co však červené diamanty odlišuje, jsou přítomné příměsi a defekty, které tvoří jejich unikátní barvu.

Těžba a Lokality: Těžba červených diamantů probíhá v omezeném počtu lokalit, přičemž některé z nich zahrnují Argyle Mine v Austrálii, odkud pochází známý diamant Argyle Red, a dolování v Brazílii a v Africe. Tyto lokality jsou pečlivě vybírány pro svou schopnost produkovat červené diamanty, což je proces vyžadující pečlivou těžbu a selekci.

3. Barvy Červených Diamantů: Skvostné Odstíny

Odstíny a Intenzita: Červené diamanty se vyskytují v různých odstínech, od jemně růžových po sytě červené. Klasifikace odstínů zahrnuje Fancy Light Red, Fancy Red, Fancy Intense Red, Fancy Deep Red a Fancy Vivid Red. Čím sytější a živější je červený odstín, tím vzácnější a ceněnější je diamant.

Modifikace Barev: Některé červené diamanty mohou obsahovat modifikace barev, jako jsou odstíny oranžové nebo růžové. Tyto modifikace mohou přidat další rozměr a unikátnost do designu šperku.

4. Slavné Červené Diamanty: Klenoty s Dějinami

Diamant Moussaieff Red: Jeden z nejslavnějších červených diamantů na světě je Diamant Moussaieff Red, vážící 5,11 karátů. Jeho intenzivní sytý odstín a výjimečná čistota zdůrazňují jeho jedinečnost. Tento diamant je považován za jednoho z nejkrásnějších červených diamantů v historii.

Diamant Argyle Red: Další významný červený diamant, Diamant Argyle Red, se narodil v Austrálii v dole Argyle. S váhou 1,01 karátu a sytým odstínem červené barvy, je tento diamant jedním z nejcennějších z těžby v tomto dole.

5. Investiční Hodnota: Červené Diamanty jako Hodnotný Aktivum

Cenová Výjimečnost: Červené diamanty patří mezi nejdražší drahokamy na světě. Jejich cena je ovlivněna nejen barvou a intenzitou, ale také vzácností na trhu. Červený diamant může dosáhnout velkých cen na aukcích a je považován za investiční hodnotu pro sběratele a investory.

Růst Zájmu: S rostoucím povědomím o vzácnosti červených diamantů a jejich jedinečné kráse roste také zájem ze strany zákazníků, kteří hledají neobyčejný a exkluzivní šperk.

6. Šperky z Červených Diamantů: Královská Nositelnost

Designová Elegance: Červené diamanty poskytují návrhářům a šperkařům možnost vytvářet šperky, které vyzařují luxus a jedinečnost. Jejich barva a vzácnost umožňují vytvářet královské klenoty, které zaujmou pohledy a zanechají trvalý dojem.

Prstýnky, Náhrdelníky, Náušnice: Červené diamanty mohou zdobit různé druhy šperků, od nádherných prstýnků po krásné náhrdelníky a elegantní náušnice. Jejich unikátní barva vyniká ve všech typech šperků a dodává jim nezaměnitelný charakter.

7. Závěr: Vzácná Krása Červených Diamantů

Červený diamant, "krvavý rubín" světa drahokamů, zůstává symbol luxusu, vzácnosti a nekonečné krásy. Jeho intenzivní barva a jedinečné vlastnosti z něj činí jeden z nejžádanějších klenotů v oblasti šperkařství. Pro ty, kteří hledají neobyčejný šperk, je červený diamant nezpochybnitelně králem v říši drahých kamenů, a jeho tajemná krása přetrvává v srdcích těch, kteří si dovolí nosit tuto vzácnou nádheru.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: