Barion Pixel

Co znamená, když kočka přešlapuje?

Každý majitel kočky zná toto zvláštní chování: kočka si sedne do klína a začne jemně přešlapovat svými tlapičkami. Tento roztomilý zvyk, někdy nazývaný „udělání peřinky“, je běžným jevem, který může vzbuzovat zvědavost. Co ale toto chování znamená? V tomto článku se podíváme na důvody, proč kočky přešlapují, a co tím vyjadřují o svých pocitech a potřebách.

Proč kočky přešlapují

Pohodlí a relaxace

Přešlapování je instinktivní chování, které se u koček rozvíjí už od koťat. Mláďata přešlapují kolem bradavek matky, aby stimulovala tok mléka. Když dospělé kočky přešlapují, často je to znakem, že se cítí v dané situaci pohodlně a bezpečně. Může to být také způsob, jak si „připravit“ měkké místo pro odpočinek.

Vyjádření lásky a spokojenosti

Přešlapování může být také projevem náklonnosti kočky k jejímu majiteli. Kočka tímto způsobem může vyjadřovat svou lásku a spokojenost, když se mazlí ve vašem klíně nebo vedle vás.

Označení teritoria

Kočky mají ve svých tlapkách potní žlázy, které vydávají feromony. Přešlapováním mohou kočky značit své „pohodlné zóny“ jako součást svého teritoria pomocí těchto feromonů.

Kdy byste měli být opatrní

Známka stresu nebo nemoci

Ačkoliv je přešlapování ve většině případů zdravým a normálním chováním, může být také známkou stresu nebo dokonce nemoci, pokud je doprovázeno jinými neobvyklými chováními nebo zvuky. Pokud si všimnete jakékoli změny ve zvyklostech vaší kočky, je dobré ji nechat prohlédnout veterinářem.

Jak reagovat na přešlapování

Podpora a pozitivní posílení

Když vaše kočka přešlapuje, je to většinou známka důvěry a pohody. Poskytnutím pohodlného prostředí a klidné reakce můžete podpořit její pocit bezpečí a spokojenosti.

Závěr

Přešlapování u koček je fascinujícím chováním, které může mít mnoho významů, od projevu pohodlí a lásky až po označení teritoria. Poznání tohoto chování vám může pomoci lépe rozumět vaší kočce a jejím potřebám, a tím posílit vazbu, kterou spolu sdílíte. Jako majitel kočky je důležité sledovat jakékoli změny v chování vašeho mazlíčka a zajistit, aby byly všechny jeho potřeby řádně naplněny.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

 

Vyberte si stříbrné šperky: