Barion Pixel

Jak nakreslit obličej?

Chcete se naučit, jak nakreslit obličej, ale nevíte, kde začít? Tento článek vám ukáže, jak pomocí tužky vytvořit kresbu obličeje z profilu v sedmi jednoduchých krocích. Ať už jste začátečník nebo pokročilý umělec, tyto tipy vám pomohou zdokonalit vaše dovednosti v kreslení obličeje i z boku.

Zdroj fotky: leonardo.ai

1. Základní tvar obličeje

Začněte kresbu obličeje z boku tím, že nakreslíte ovál nebo obdélník se zaoblenými rohy. Tento tvar bude základem profilu obličeje. Důležité je si uvědomit úhel pohledu a podle toho upravit základní tvar.

2. Rozdělení obličeje

Pomocí lehkých linek rozdělte profil obličeje na rovné části. Tyto orientační body vám pomohou při umístění oka, nosu, úst a linie brady při kreslení obličeje z boku.

3. Oko

Při kreslení obličeje z profilu nakreslete oko do přední části obličeje, na horizontální linii. Z profilu je vidět pouze jedno oko, jehož tvar a velikost se mohou lišit podle emocí a individuálních rysů.

4. Nos a ústa

Nos nakreslete do spodní třetiny profilu obličeje. Ústa umístěte pod nos, přičemž se ujistěte, že zachytíte charakteristický tvar úst při pohledu z boku.

5. Uši

Uši kreslete tak, aby jejich horní část byla na úrovni očí a dolní část na úrovni nosu. Při kreslení obličeje z boku je tvar uší více viditelný.

6. Kontury obličeje a detaily

Nyní přidejte více detailů do vaší kresby obličeje z profilu, jako jsou obočí, linie brady, a kontury obličeje. Tyto prvky dodají vašemu portrétu více realističnosti a individuality.

7. Stínování a finální úpravy

Konečným krokem je přidání stínování, které pomůže vytvořit hloubku a objem vaší kresby obličeje z boku tužkou. Stíny a světla oživí vaši kresbu a zvýrazní rysy obličeje.

Pamatujte, že kreslení obličeje, zejména z profilu, vyžaduje praxi a trpělivost. Nebojte se experimentovat s různými technikami a styly, abyste našli to, co vám nejvíce vyhovuje. S těmito kroky máte dobrou základnu pro rozvoj vašich uměleckých dovedností v kreslení obličejů tužkou z boku.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: