Barion Pixel

Jak nakreslit strom?

Chcete se naučit, jak nakreslit strom, který vypadá realisticky a živě? Ať už jste začátečník, nebo pokročilý umělec, náš postup krok za krokem vám pomůže ovládnout umění kreslení stromů všeho druhu. Od robustních dubů po jemné břízy, naučíme vás, jak na papír přenést krásu a majestát stromů, aby vaše krajinné kresby ožily.

Stromy jsou neodmyslitelnou součástí krajiny, symbolizují život, růst a přírodní krásu. Kreslení stromů může být zpočátku zdánlivě složité, ale s pochopením základních principů a trochou praxe se můžete rychle zdokonalit. V tomto článku se dozvíte, jak krok za krokem nakreslit strom, začínaje základním tvarem a konče detailní texturou kůry a listů. 

1. Krok: Základní tvar a kostra

Začněte s kreslením jednoduchého vertikálního čáry pro kmen a přidejte několik větví, které z něj vybíhají. Tyto linie slouží jako kostra vašeho stromu a určují jeho celkovou strukturu a tvar.

2. Krok: Rozvíjení kmenů a větví

Zjemněte a rozšiřte kmen, aby vypadal robustněji, a postupně přidávejte větve menších velikostí, které se rozprostírají z hlavních větví. Ujistěte se, že větve zmenšujete a zjemňujete, jak se vzdalují od kmene, aby vypadaly realističtěji.

3. Krok: Přidání listí nebo jehličí

Podle typu stromu, který kreslíte, začněte přidávat listí nebo jehličí. Místo kreslení každého listu zvlášť zkuste vytvořit shluky nebo mraky listů pro zachycení celkového tvaru koruny stromu.

4. Krok: Detaily kůry a textury

S pomocí jemnějších tahů přidejte do kmene a větví texturu kůry. Pro realističtější vzhled experimentujte s různými technikami stínování a tónování, aby vaše kresba získala hloubku a dimenzi.

5. Krok: Finální doteky

Přidejte poslední úpravy, jako jsou detaily na listech, stíny pod stromem a jakékoli další prvky krajiny, které váš strom obklopují. Toto je vaše šance přidat osobní styl a zajímavé prvky do vaší kresby.

Závěr

Kreslení stromu může být zábavným a odměňujícím procesem, který vám umožní prozkoumat různé textury, tvary a kompoziční techniky. S tímto postupem krok za krokem a trochou praxe budete schopni vytvořit nádherné a realistické kresby stromů, které oživí vaše krajinné umění. Nezapomeňte experimentovat s různými typy stromů.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: