Barion Pixel

Jak poznat pravý diamant?

Diamanty, klenoty zhlédnutelné a krásné, mají v sobě kouzlo, které přitahuje pozornost mnoha šperkařských nadšenců. Ale jak si být jisti, že diamant, který chcete zakoupit, je opravdu autentický a vysoce kvalitní? Tato otázka je klíčová pro každého, kdo se vydává na cestu nákupu diamantových šperků. V tomto článku se podíváme na klíčové faktory, které vám pomohou rozpoznat pravý diamant, a poskytneme vám užitečné tipy při výběru toho správného drahokamu.

1. Čtyři C - Klíč K Posuzování Diamantů

Karát: Prvním ze čtyř C je karát, který měří hmotnost diamantu. Čím vyšší je karát, tím větší je diamant. Pro orientaci - jeden karát je ekvivalentní 0,2 gramu. Při výběru diamantu si stanovte rozumný rozpočet, abyste mohli najít tu správnou kombinaci velikosti a kvality.

Barva: Barva diamantu je dalším důležitým faktorem. Bezbarvé diamanty jsou nejceněnější, ale na trhu jsou i diamanty s různými odstíny od žluté až po hnědou. Pro posouzení barvy se používá písmenková škála, přičemž D je nejčistší a Z má nejvýraznější odstíny.

Čistota: Čistota diamantu znamená, jak málo má vnitřních a vnějších nečistot. Čistý diamant nemá viditelné vady a získává vyšší hodnocení. Hodnocení čistoty se pohybuje od IF (internally flawless - bez viditelných nečistot pod 10× lupou) po I3 (inclusions visible to the naked eye).

Řez: Řez diamantu ovlivňuje jeho lesk a zářivost. Ideální řez umožňuje maximální odraz světla a tím vytváří ohromující lesk. Řezové hodnocení zahrnuje pojmy jako Excellent, Very Good, Good, Fair a Poor.

2. Broušení a Tvar: Umělecký Otisk Diamantu

Umělecké Broušení: Broušení diamantu je uměleckou disciplínou, která ovlivňuje jeho celkový vzhled. Diamanty mohou mít různé tvary, jako jsou kulaté, princess cut, emerald cut a další. Kvalitní broušení zajišťuje optimální odraz světla a zářivost.

Symetrie a Proporty: Vhodná symetrie a proporce jsou klíčové pro optimální jas a lesk diamantu. Nevyvážené proporce nebo nesymetrické broušení mohou negativně ovlivnit vzhled drahokamu.

3. Barevnost Diamantu: Kritický Faktor Hodnocení Kvality

Fluorescence: Fluorescence je jev, kdy diamant vykazuje nějakou míru světélkavosti pod UV světlem. Přestože nízká fluorescence obvykle neovlivňuje kvalitu, vysoká fluorescence může diamant zdát matným nebo mlhavým.

Přirozené Barevné Diamanty: Někteří zákazníci vyhledávají přirozeně barevné diamanty. Tyto diamanty mají jiné hodnotící parametry a mohou být ceněny za své unikátní odstíny.

4. Laboratorní Certifikáty: Důkaz O Kvalitě

Certifikační Laboratoře: Většina diamantů je hodnocena nezávislými certifikačními laboratořemi, jako jsou GIA, AGS, IGI nebo EGL. Certifikát obsahuje informace o 4C, broušení a další důležité údaje. Při nákupu diamantu zkontrolujte, zda má přiložený certifikát od renomované laboratoře.

5. Závěr: Záruka Kvality Ve Vašem Šperku

Nakupování diamantu může být fascinující a náročný proces, ale díky znalostem o 4C, broušení, barevnosti a certifikátu můžete udělat informované rozhodnutí. Váš e-shop se šperky má možnost nabídnout zákazníkům klenoty s jistotou kvality a autenticity. Vzrušující svět diamantů čeká na to, aby oživil vaši nabídku a přinesl do životů vašich zákazníků vzrušující krásu a eleganci.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: