Barion Pixel

Jak poznat pravý opál?

Pravý opál je klenotem, který zaujme svou jedinečností a hrou barev. Rozpoznat pravý opál od imitace nemusí být vždy snadné, ale existují specifické znaky, které vám mohou pomoci. Tento článek vás provede klíčovými aspekty, na co se zaměřit, abyste mohli s jistotou rozpoznat pravý opál.

Co je to opál?

Opál je drahokam, který je známý pro svůj fenomén zvaný opalescence – hra barev způsobená difrakcí světla, které prochází přes křemičité kuličky v kameni. Opály mohou mít různé barvy a vzory, což z nich činí vysoce ceněné a vyhledávané kameny.

Znaky pravého opálu

Rozpoznání pravého opálu vyžaduje pozornost k několika detailům. Zde jsou hlavní aspekty, na které byste měli dbát.

Hra barev

Jedním z nejdůležitějších znaků pravého opálu je jeho charakteristická hra barev. Pravý opál vykazuje živé barvy, které se mění v závislosti na úhlu pohledu. Imitace často nemají tak výraznou nebo přirozeně působící hru barev.

Vzory

Pravé opály mají často jedinečné a náhodné vzory. Na rozdíl od nich imitace bývají příliš pravidelné nebo opakující se. Každý pravý opál je jedinečný, a proto by měl mít originální a neopakovatelný vzor.

Teplota

Pravý opál se obvykle cítí studeněji na dotek než jeho okolí, a to díky jeho schopnosti udržet teplotu. Imitace, zejména ty plastové, se rychle přizpůsobí teplotě vaší kůže.

Hmotnost

Opály jsou poměrně lehké drahokamy. Pokud se vám kámen zdá být příliš těžký, může jít o imitaci, zejména pokud je vyroben z skla nebo jiného těžšího materiálu.

Profesionální posouzení

Pokud si nejste jistí, doporučuje se nechat kámen posoudit odborníkem. Klenotníci a gemologové mohou pomocí specializovaného vybavení určit pravost opálu.

Závěr

Rozpoznat pravý opál může být výzva, ale znalost klíčových znaků vám může výrazně pomoci. Hra barev, jedinečné vzory, teplota, hmotnost a profesionální posouzení jsou základními kritérii pro identifikaci pravého opálu. S touto znalostí můžete být při nákupu opálových šperků mnohem sebejistější.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: