Barion Pixel

Jak se zbavit aftu?

Afty, bolestivé vřídky v ústech, mohou způsobit nemalé nepříjemnosti během jídla, pití nebo mluvení. I když obvykle zmizí samy do jednoho až dvou týdnů, existují způsoby, jak urychlit jejich hojení a zmírnit bolest. Tento článek vám poskytne užitečné tipy a domácí léčbu, jak se zbavit aftů a vrátit se k normálnímu životu bez bolesti.

Co jsou afty a proč vznikají

Afty, známé také jako aftózní stomatitida, jsou malé, bolestivé vřídky, které se objevují na vnitřní straně rtů, dásní nebo dokonce na jazyku. Přesné příčiny jejich vzniku nejsou plně známy, ale mohou zahrnovat stres, určité potraviny, hormonální změny nebo nedostatek vitamínů.

Jak předcházet vzniku aftů

Prevence aftů zahrnuje dodržování dobré ústní hygieny, vyhýbání se potravinám, které mohou aftům napomáhat, jako jsou ostré, kyselé nebo slané potraviny, a udržování zdravého životního stylu.

Domácí léčba aftů

Existuje několik způsobů, jak zmírnit bolest a urychlit hojení aftů.

Pláchnutí ústní vodou

Ústní vody bez alkoholu nebo speciální antiseptické a protizánětlivé ústní vody mohou pomoci zmírnit bolest a zrychlit hojení.

Aplikace lokálních léčiv

Gely nebo krémy určené přímo na léčbu aftů mohou poskytnout okamžitou úlevu od bolesti a podpořit hojení.

Přírodní léčba

Lidové metody, jako je aplikace medu nebo kokosového oleje na aft, mohou rovněž pomoci díky jejich antiseptickým a hojivým vlastnostem.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc

Pokud afty přetrvávají déle než dva týdny, jsou obzvláště bolestivé, nebo se vyskytují velmi často, je doporučeno vyhledat lékařskou pomoc. Lékař může předepsat silnější léčiva nebo určit, zda nejsou afty známkou jiného zdravotního problému.

Závěr

I když jsou afty nepříjemné, většinou nejsou vážným zdravotním problémem a dají se léčit domácími metodami. Udržováním ústní hygieny a zdravého životního stylu můžete pomoci předcházet jejich vzniku. V případě, že se afty stávají častým nebo dlouhotrvajícím problémem, neváhejte se obrátit na svého zubního lékaře nebo lékaře pro další vyšetření a léčbu.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: