Barion Pixel

Jak uvolnit zalehlé ucho od rýmy?

Zalehlé ucho během rýmy je běžným nepříjemným jevem, který může způsobovat nepohodlí a dokonce i bolest. Tento stav je obvykle způsoben ucpáním Eustachovy trubice, což je kanálek spojující střední ucho s hltanem, a může být doprovázen pocitem plnosti v uchu, sníženou schopností slyšet a občasným zvoněním v uších. Přestože zalehlé ucho obvykle nevyžaduje lékařskou péči a zmizí samo s ustupující rýmou, existují metody, které mohou pomoci tento proces urychlit a přinést úlevu.

Udržování hydratace

Důležitost tekutin

Dostatečný příjem tekutin může pomoci zředit hlen a usnadnit jeho odstranění, což může vést k uvolnění ucha.

Použití tepla

Teplé obklady

Aplikace teplého obkladu na postižené ucho může pomoci zmírnit bolest a napomoci otevření Eustachovy trubice.

Dechová cvičení

Techniky pro uvolnění tlaku

Jemné vyrovnávací techniky, jako je přerušovaný tlak nebo jemné foukání nosu při zavřených ústech a stlačeném nosu, mohou pomoci vyrovnat tlak v uchu.

Nasazování nosních sprejů

Spreje proti ucpanému nosu

Nosní spreje dekongestiva mohu pomoci uvolnit ucpaný nos a tím i zlepšit ventilaci Eustachovy trubice.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc

Přetrvávající problémy

Pokud se příznaky zalehlého ucha nelepší nebo jsou doprovázeny vysokou horečkou, silnou bolestí ucha nebo výtokem z ucha, je důležité vyhledat lékařskou pomoc.

Závěr

Zalehlé ucho způsobené rýmou je často dočasným problémem, který se dá zvládnout pomocí domácích metod a správné péče. Při dodržování těchto tipů a technik můžete očekávat rychlou úlevu a návrat k normálnímu sluchu. Nicméně, při jakýchkoli známkách závažnějšího problému je důležité vyhledat odbornou lékařskou pomoc.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: