Barion Pixel

Jak zastavit krvácení z nosu?

Krvácení z nosu, známé také jako epistaxe, je běžným zdravotním problémem, který může nastat náhle a způsobit znepokojení. Přestože většina případů krvácení z nosu není vážná a může být řešena domácími prostředky, důležité je vědět, jak správně postupovat, aby se krvácení rychle zastavilo. Tento průvodce poskytuje jednoduché kroky, jak efektivně a bezpečně zastavit krvácení z nosu, a co dělat, pokud se situace nezlepšuje.

Postup při krvácení z nosu

Klidný přístup

Zachovejte klid a udržujte osobu sedící s mírně nakloněnou hlavou dopředu, což pomáhá zabránit polykání krve a ulehčuje dýchání.

Stisknutí nosních křídel

Mechanické zastavení krvácení

Jemně stiskněte nosní křídla k sobě a držte tlak po dobu 5 až 10 minut. Tento tlak pomůže zastavit krvácení.

Udržení chladu

Použití chladu

Použití chladného obkladu nebo ledového sáčku na nosní můstek může pomoci zúžit krevní cévy a zastavit krvácení.

Po zastavení krvácení

Další kroky

Vyhněte se ohýbání nebo namáhání a pokuste se nešňupat nebo foukat nos alespoň několik hodin po zastavení krvácení, aby se zabránilo jeho obnovení.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc

Situace vyžadující odbornou péči

Pokud krvácení trvá déle než 20 minut nebo je důsledkem úrazu, měli byste vyhledat lékařskou pomoc. Také je důležité konzultovat lékaře, pokud se krvácení z nosu opakuje často.

Závěr

Krvácení z nosu je obvykle mírný stav, který lze efektivně řešit doma. Znát správný postup první pomoci je klíčové pro rychlé a bezpečné zastavení krvácení. V případě opakovaných epizod nebo obtížně zastavitelného krvácení je však důležité vyhledat lékařskou péči.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: