Barion Pixel

Jak zatejpovat koleno?

Zatejpování kolena je oblíbená metoda používaná sportovci a fyzioterapeuty k poskytnutí podpory a úlevy od bolesti pro zraněné nebo oslabené kolenní klouby. Tato technika může pomoci stabilizovat koleno během činnosti, snížit bolest a urychlit proces hojení. Správné zatejpování kolena vyžaduje pochopení správné techniky a použití vhodného materiálu. V tomto průvodci se naučíte základní kroky, jak efektivně zatejpovat koleno, a získáte tipy, jak zajistit, aby tejp poskytoval maximální podporu a pohodlí.

Příprava na zatejpování

Vyberte správný typ tejpovací pásky

Pro zatejpování kolena se obvykle používají kineziologické tejpovací pásky, které jsou elastické a umožňují kůži dýchat.

Základní technika zatejpování

Čištění a příprava kůže

Před aplikací tejpovací pásky je důležité, aby byla oblast kolem kolena čistá a suchá. Chloupky mohou být odstraněny pro lepší přilnavost.

Aplikace tejpovací pásky

  1. Základní páska: Začněte s kusem pásky překrývajícím oblast pod kolenním kloubem a vedoucím nahoru přes stranu kolene.
  2. Podpora patelárního vazu: Následně aplikujte páska ve tvaru "Y" pod čéškou (patelou) pro poskytnutí podpory patelárnímu vazu.
  3. Stabilizace: Další pásky mohou být aplikovány kolem celého kolene pro dodatečnou stabilizaci.

Důležité body

  • Při aplikaci páska nepřitahujte příliš silně, aby nedošlo k omezení cirkulace.
  • Konce pásky by měly být aplikovány bez napětí, aby se zabránilo podráždění kůže.

Po aplikaci

Monitorování a údržba

Po zatejpování je důležité pravidelně kontrolovat oblast kolem pásky kvůli možnému podráždění nebo alergické reakci a zkontrolovat, zda tejp zůstává na místě a poskytuje požadovanou podporu.

Závěr

Správně provedené zatejpování kolena může být účinným způsobem, jak poskytnout potřebnou podporu a urychlit proces hojení. Vždy se poraďte s odborníkem, jako je fyzioterapeut, který vám může poskytnout rady a ukázat správnou techniku zatejpování specifickou pro váš případ.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: