Barion Pixel

Keltské runy

Keltské runy a jejich význam otevírají okno do bohatého duchovního světa starověkých Keltů, kteří svou kulturu a tradice rozšířili po celé Evropě. Ačkoliv termín "keltské runy" může být modernějším pojmem, spojení s písmem ogham a keltskými symboly nabízí fascinující pohled na dávnou moudrost a spojení s přírodou, které tyto kultury hluboce ctily.

 

Ogham: Pravé keltské "runy"

Ogham, starověké písmo používané především v Irsku, se často považuje za keltské runy. Toto písmo, složené z různých čar a zářezů, nese hluboké symbolické významy spojené s přírodními elementy a stromy.

Symbolika a význam v keltských runách

Stromový kalendář a jeho vliv

Každý znak v oghamu má přiřazený strom nebo rostlinu, což odráží keltskou reverenci k lesům a přírodním cyklům. Tato spojení nejenže poskytují klíč k výkladu významů, ale také slouží jako nástroj pro meditaci a duchovní praxi.

Použití v magii a rituálech

Kelty byli známí svým bohatým magickým a rituálním životem. Runy, nebo spíše ogham, mohly sloužit jako nástroje pro věštění, ochranu a komunikaci s duchovním světem.

Moderní využití keltských run

V současnosti jsou keltské runy, inspirované oghamem, často využívány v novodobých pohanských a duchovních praktikách. Nabízejí spojení s keltskou minulostí a přírodními silami, které jsou v dnešní době stále více vyhledávány.

Závěr

Keltské runy a jejich význam představují fascinující směs historie, kultury, a duchovního hledání. Ačkoli může být termín "keltské runy" moderním výtvorem, jeho kořeny sahají hluboko do keltské tradice a nabízejí cenný nástroj pro pochopení a spojení s přírodním světem a starověkou moudrostí.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: