Barion Pixel

Co dělá surový opál jedním z nejúchvatnějších drahokamů?

Surový opál je jako kouzelný kámen přírody, který přináší do světa šperků neuvěřitelnou rozmanitost a jedinečnost. Nezpracovaný, přirozený vzhled opálu odkrývá jeho autenticitu a přírodní krásu. Připojte se k nám na cestě objevování surového opálu a jeho fascinujícího příběhu.

Původ a Výskyt Surového Opálu:

Opál je drahokam, který se vyznačuje hrou barev, třpytem a překrásným vzhledem. Surový opál se nachází v přírodní podobě, nezpracovaný a neupravený. Většina surových opálů se těží v Austrálii, která je známá svými bohatými ložisky tohoto drahokamu.

Jedinečné Vlastnosti Surového Opálu:

  1. Hra Barev: Surový opál je známý pro svou schopnost zobrazit hru barev, což je optický jev, při kterém se barvy mění podle úhlu pohledu a světla. Tato hra barev vytváří v opálu fascinující a živou paletu odstínů.

  2. Nepravidelný Tvar: Nejčastěji se surový opál vyskytuje v nepravidelných tvarech, připomínajících přirozené útvary. Jeho nepravidelnost přidává do šperku autentičnost a přírodní charakter.

  3. Přírodní Třpyt: Surový opál může mít přírodní třpyt a lesk, který dodává šperku přirozený a nezpracovaný vzhled. Přítomnost přirozeného lesku závisí na konkrétním ložisku opálu.

Typy Surového Opálu:

  1. Boulder Opál: Boulder opál je forma surového opálu, kde je opál spojen s mateční horninou, obvykle břidlicí nebo pískovcem. Tato kombinace vytváří unikátní vzory a kontrasty.

  2. Black Opál: Black opál se vyskytuje v nejrůznějších odstínech, od tmavě modré po tmavě červenou. Jeho intenzivní barvy vynikají na tmavém podkladu, což z něj činí vysoce ceněný a ceněný druh surového opálu.

  3. Crystal Opál: Crystal opál je transparentní varianta, která může mít průsvitné a čiré části. Tato forma opálu dokáže zvýraznit jeho hru barev a třpyt.

Použití Surového Opálu v Špercích:

  1. Náušnice: Surový opál ve formě náušnic je nejen nádherný, ale také působivý. Nepravidelný tvar a hra barev dodávají náušnicím jedinečný a originální charakter.

  2. Prsteny: Surový opál v prstenu je výrazem přírodní krásy. Neupravený vzhled dodává prstenu autenticitu a přirozený šarm.

  3. Náhrdelníky: Surový opál může být použit jako dominantní kámen v náhrdelníku. Jeho nepravidelný tvar a intenzivní barvy přitahují pozornost a vytvářejí výrazný šperk.

Jak Vybrat Surový Opál:

  1. Barva a Hra Barev: Vyberte surový opál podle jeho barvy a hry barev. Hra barev by měla být intenzivní a přitahující pozornost.

  2. Tvar a Velikost: Surový opál je známý pro svůj nepravidelný tvar. Vyberte tvar a velikost, které vám připadají esteticky příjemné.

  3. Typ Opálu: Existuje několik typů surového opálu. Zvažte, zda preferujete boulder opál, black opál nebo crystal opál.

Opečovávání Surového Opálu:

  1. Ochrana Před Mechanickým Poškozením: Surový opál může být náchylný k poškrábání a odlamování. Opatrně manipulujte se šperkem a uchovávejte ho odděleně od jiných šperků, aby nedocházelo k poškození.

  2. Vyhněte Se Chemikáliím: Ochrňte surový opál přímým kontaktem s chemikáliemi, jako jsou parfémy nebo čisticí prostředky. Tyto látky mohou ovlivnit jeho přírodní lesk a barvy.

  3. Čištění Jemným Hadříkem: Čistěte surový opál jemným hadříkem nebo štětcem. Vyhněte se používání agresivních čistících prostředků, které by mohly poškodit povrch kamene.

Závěr: Přírodní Klenot v Surové Podobě - Surový Opál:

Surový opál nás fascinuje svou jedinečností, nepravidelností a přírodní krásou. Tento kámen nám připomíná sílu a nekonečnou diverzitu přírody. Ať už je použitý ve formě náušnic, prstenu nebo náhrdelníku, surový opál vytváří šperk, který nese s sebou příběh Země a přírodního umění. Vlastnit surový opál znamená mít v rukou nejen šperk, ale také kousek přírodního klenotu, který si uchovává svou autentičnost a neopakovatelnost.

 

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: