Barion Pixel

Za jak dlouho odezní laryngitida?

Laryngitida, zánět hrtanu často doprovázený chrapotem a ztrátou hlasu, je běžným onemocněním, které může postihnout kohokoli. Ačkoliv je to nepříjemný stav, většinou není vážný a s pravou péčí může rychle odeznít. Délka trvání laryngitidy se může lišit, závisí na její příčině a na tom, jak rychle začnete s léčbou. V tomto článku se podíváme na to, za jak dlouho obvykle laryngitida odezní a jaké kroky můžete podniknout, aby se váš hlas co nejrychleji vrátil do normálu.

Za jak dlouho odezní laryngitida?

Doba, po kterou laryngitida trvá, se liší podle toho, zda se jedná o akutní nebo chronickou formu onemocnění.

Akutní laryngitida

Akutní laryngitida je nejčastější formou a obvykle trvá od několika dnů do dvou týdnů. Je často způsobena viry, které vedou k nachlazení nebo chřipce.

Chronická laryngitida

Chronická laryngitida může trvat tři týdny a déle, někdy i několik měsíců. Tento dlouhodobější stav může být způsoben faktory jako dlouhodobé kouření, nadměrné používání hlasu, alergie nebo expozice určitým chemikáliím.

Jak urychlit zotavení

I když nelze přesně určit, za jak dlouho laryngitida odezní, existují kroky, které můžete podniknout, aby se proces uzdravení urychlil.

Odpočinek hlasu

Mluvte co nejméně a vyhněte se šeptání, které může hlasivky ještě více namáhat.

Hydratace

Pijte hodně tekutin, aby byl váš hrtan vlhký a zánět se snížil. Teplý čaj s medem může být obzvláště uklidňující.

Vyhněte se dráždivým látkám

Kouření a vdechování dráždivých chemikálií může zánět zhoršovat, tak se jim raději vyhněte.

Vlhkost vzduchu

Použití zvlhčovače vzduchu může pomoci udržet hlasivky vlhké a zmírnit příznaky laryngitidy.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc

Pokud laryngitida přetrvává déle než dva týdny, doprovází ji vysoká horečka, bolesti při polykání nebo jiné závažné příznaky, je důležité co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc.

Závěr

Laryngitida je nepříjemný, ale obvykle neškodný stav, který většinou odezní sám během krátké doby. Dodržováním správné péče a odpočinku můžete urychlit své zotavení a brzy se vrátit k normálnímu životu. Pokud však vaše příznaky přetrvávají nebo se zhoršují, neváhejte vyhledat odbornou lékařskou pomoc.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: