Barion Pixel

Jak poznat plíseň nehtu?

Plíseň nehtu, známá také jako onychomykóza, je běžné onemocnění, které postihuje nehty na nohou a rukou. Tento stav je způsoben různými druhy plísní a kvasinek, které se mohou snadno šířit a jsou obtížné k léčbě. Poznat první příznaky plísně nehtu je klíčové pro její včasné odhalení a zahájení účinné léčby. Tento článek vás provede nejčastějšími znaky plísně nehtu a poskytne tipy, jak tento stav efektivně předcházet.

Rozpoznávání příznaků plísně nehtu

Změny vzhledu nehtu

Jedním z prvních znaků plísně nehtu může být změna barvy nehtu, který se může stát žlutý, hnědý nebo bílý. Neht může být také ztluštělý, křehký nebo se může začít drobit.

Příčiny a rizikové faktory

Jak se plíseň šíří

Plíseň nehtu se nejčastěji šíří v teplém, vlhkém prostředí, jako jsou veřejné sprchy, bazény nebo sauny. Riziko vzniku onychomykózy rovněž zvyšuje nošení těsné obuvi a zanedbávání osobní hygieny.

Prevence plísně nehtu

Základní hygienická opatření

Udržování nohou suchých a čistých, používání vlastních pantoflí ve veřejných prostorách a pravidelná dezinfekce obuvi může výrazně snížit riziko vzniku plísně nehtu.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc

Postup při podezření na plíseň

Pokud se domníváte, že máte plíseň nehtu, je důležité co nejdříve navštívit dermatologa nebo podiatra pro potvrzení diagnózy a zahájení účinné léčby.

Závěr

Rychlé rozpoznání a léčba plísně nehtu je klíčové pro účinnou kontrolu tohoto stavu. S náležitou prevencí a včasnou léčbou je možné zabránit šíření infekce a udržet vaše nehty zdravé a silné. Nezapomeňte, že při prvních známkách plísně nehtu je důležité vyhledat odbornou lékařskou pomoc.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: