Barion Pixel

Jak zasadit avokádo?

Pěstování avokáda z semínka je zajímavým a odměňujícím projektem, který může přinést trochu zeleně do vašeho domova a potenciálně i plody v budoucnu. Ačkoliv avokádo je tropická rostlina, s trochou péče a trpělivosti může být úspěšně pěstováno i doma jako pokojová rostlina. Tento článek vám poskytne jednoduché kroky, jak začít s pěstováním avokáda přímo z semínka, a nabídne tipy, jak se o mladou rostlinu starat, aby prosperovala.

Příprava semínka

Čištění a namáčení

Začněte tím, že odstraníte semínko z plodu avokáda, očistěte ho od masa a nechte ho namočené ve vodě na několik hodin, aby se změkčila vnější vrstva.

Klíčení semínka

Vytvoření vlhkého prostředí

Semínko avokáda můžete klíčit pomocí špejlí a sklenice vody nebo zasadit přímo do vlhké půdy. Důležité je udržet semínko vlhké a teplé, dokud nezačne klíčit.

Výsadba

Zasadit do půdy

Jakmile semínko vyklíčí a vytvoří kořen, je čas jej zasadit do květináče s kvalitní zahradnickou půdou, přičemž horní část semínka by měla zůstat nad povrchem.

Péče o rostlinu

Slunce a voda

Mladá rostlina avokáda potřebuje dostatek slunce a pravidelnou zálivku, ale vyvarujte se přelévání. Místo ve vašem domově s jasným, ale nepřímým světlem je ideální.

Závěr

Ačkoliv pěstování avokáda z semínka může být dlouhodobý závazek, vidět, jak se vaše rostlina rozvíjí, je nesmírně uspokojivé. S dostatkem péče a pozornosti může vaše avokádo vyrůst v nádhernou rostlinu, která přidá zeleně a života do vašeho životního prostoru. Buďte trpěliví a užijte si proces pěstování!

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: