Barion Pixel

Jak poznat pravé zlato doma?

Rozlišení pravého zlata od napodobenin nebo jiných kovů může být někdy složité, zejména pokud nemáme k dispozici profesionální nástroje. Zlato je cenný kov, který je od pradávna ceněn pro svou krásu, vzácnost a trvalou hodnotu. Ať už se jedná o šperky, mince nebo jiné předměty, existují jednoduché metody, jak si doma ověřit pravost zlata. Tento průvodce vám poskytne několik tipů, jak poznat pravé zlato, aniž byste museli opustit pohodlí domova.

Vizální inspekce

Značení a barva

Zkontrolujte přítomnost značení, jako jsou razítka s čistotou zlata (např. 14K, 18K, 24K). Pozorujte také barvu a lesk; pravé zlato by mělo mít charakteristický, jemně žlutý odstín a nemělo by ztrácet lesk.

Test hustoty

Jak provést test

Pokud znáte hmotnost a objem vašeho zlatého předmětu, můžete spočítat jeho hustotu. Hustota zlata je 19,32 g/cm³. Tento test však může být nepřesný, pokud zlato obsahuje jiné kovy.

Magnetický test

Postup

Pravé zlato není magnetické. Přiložte k zlatému předmětu silný magnet a sledujte, zda se přitahuje. Pokud ano, je velmi pravděpodobné, že se nejedná o pravé zlato.

Test kyselinou

Jak postupovat

Tento test vyžaduje opatrnost a použití speciální kyseliny určené pro testování zlata. Pokud kyselina způsobí změnu barvy, je pravděpodobné, že váš předmět není z pravého zlata.

Závěr

Identifikace pravého zlata doma může být výzvou, ale pomocí těchto jednoduchých metod můžete získat lepší představu o autentičnosti vašich zlatých předmětů. Pamatujte, že pro nejspolehlivější výsledek je dobré obrátit se na profesionálního zlatníka nebo hodnotitele.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: