Barion Pixel

Jak poznat pravý korál?

Korál, s jeho bohatou historií a rozmanitými použitími ve šperkařství, je jedním z nejvíce ceněných přírodních materiálů na světě. Ať už jde o antické náhrdelníky nebo moderní ozdoby, pravý korál přidává jedinečný nádech eleganci a třídy. Bohužel, s rostoucí popularitou korálu se objevují i padělky. Tento průvodce vás naučí, jak rozlišit pravý korál od napodobenin, takže si můžete být jisti, že vaše investice do korálových šperků je opravdu hodnotná.

Vizualní inspekce

Barva a vzhled

Pravý korál se vyznačuje přirozenou, neuniformní barvou a může obsahovat drobné nepravidelnosti nebo póry. Zatímco umělý korál může vypadat příliš dokonale nebo uniformně.

Test teploty

Chlad na dotek

Pravý korál je přirozeně chladnější na dotek ve srovnání s plastovými nebo skleněnými napodobeninami, které se rychleji ohřejí na teplotu vaší ruky.

Kyselinový test

Reakce na kyselinu

Malá kapka slabé kyseliny, jako je citronová šťáva, způsobí u pravého korálu mírné bublání. Tento test by měl být prováděn opatrně a na méně viditelném místě.

Váhový rozdíl

Lehkost materiálu

Pravý korál je relativně lehký ve srovnání s některými běžnými materiály používanými pro imitace, jako je sklo nebo plast.

Odborná kontrola

Profesionální posouzení

Pro nejvěrohodnější ověření pravosti korálu je vždy nejlepší obrátit se na certifikovaného gemologa nebo odborníka na šperky.

Závěr

Rozpoznání pravého korálu vyžaduje pečlivou pozornost k detailům a porozumění jeho přirozeným vlastnostem. S pomocí tohoto průvodce a možná i konzultace s odborníkem můžete být o krok blíže k určení pravosti vašich korálových šperků. Vědomosti vám umožní cenit si krásu a hodnotu pravého korálu a chránit se před padělky.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

 

Vyberte si stříbrné šperky: