Barion Pixel

Jak poznat pravý akvamarín?

Akvamarín, s jeho omamnými odstíny mořské vody, je drahokam, který přitahuje mnoho pro jeho krásu a čistotu. Tento drahokam, který symbolizuje klid, odvahu a mír, je oblíbený nejen pro šperky, ale i v duchovních praxích. Vzhledem k jeho popularitě se však na trhu objevují napodobeniny. Vědět, jak odlišit pravý akvamarín od falešných kamenů, je nezbytné pro každého, kdo si přeje investovat do tohoto ušlechtilého kamene. Následující tipy vám pomohou poznat pravý akvamarín a zajistit si tak kámen pravé hodnoty.

Vizualní a fyzikální charakteristiky

Barva a průzračnost

Pravý akvamarín se vyznačuje jemnou modrou až modrozelenou barvou. Měl by být téměř zcela průzračný s málo až žádnými inkluzemi, které jsou viditelné pouhým okem.

Test tvrdosti

Mohsova škála tvrdosti

Akvamarín má tvrdost 7,5 až 8 na Mohsově škále tvrdosti. To znamená, že by měl být schopen poškrábat běžné materiály jako sklo, ale ne diamant nebo korund.

Teplotní test

Chlad na dotek

Stejně jako ostatní drahokamy, pravý akvamarín by měl být při dotyku výrazně chladnější než jeho okolí a dlouho udržovat nízkou teplotu.

Lupa a zvětšení

Pozorování pod lupou

Pod lupou si všimněte jakýchkoliv vnitřních charakteristik a inkluzí. Pravý akvamarín může mít drobné inkluze nebo „vody“, ale tyto by neměly být hrubé nebo výrazně ovlivňovat průzračnost.

Odborné posouzení

Vyhledání gemologického certifikátu

Pro absolutní jistotu je doporučeno nechat kámen prozkoumat a certifikovat gemologem. Certifikát by měl poskytnout detailní informace o kameni, včetně jeho pravosti a kvality.

Závěr

Identifikace pravého akvamarínu vyžaduje pozornost k detailům a možná i pomoc od profesionálů. S těmito tipy můžete lépe rozlišit pravý akvamarín a učinit informované rozhodnutí při nákupu tohoto drahokamu. Nezapomeňte, že pravý akvamarín je investice nejen do krásy, ale i do kusu přírody, který můžete nosit s hrdostí.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach