Barion Pixel

Jak poznat pravý tyrkys?

Tyrkys, s jeho bohatými odstíny modré a zelené, je jeden z nejstarších a nejvíce uznávaných drahých kamenů na světě. Používá se v šperkařství a jako ochranný amulet, tyrkys má hluboké kulturní a historické kořeny. Díky své oblíbenosti se však na trhu objevilo mnoho napodobenin. Poznat pravý tyrkys od uměle vytvořených nebo ošetřených kamenů vyžaduje pečlivou pozornost. Tento průvodce poskytuje tipy, jak rozlišit pravý tyrkys, abyste mohli s důvěrou přidat tento krásný kámen do své kolekce.

Vizualní charakteristiky

Barva a vzor

Pravý tyrkys vykazuje bohaté odstíny modré a zelené s charakteristickými žilkami nebo matricemi, které mohou být černé, hnědé nebo stříbrné. Vzory jsou obvykle náhodné a jedinečné pro každý kus.

Test tvrdosti

Mohsova škála tvrdosti

Tyrkys má na Mohsově škále tvrdosti hodnotu mezi 5 až 6, což znamená, že je relativně měkký. Měl by být schopen poškrábat sklo, ale snadno se poškrábe kovovým předmětem.

Test průhlednosti

Světelná propustnost

Pravý tyrkys je obvykle neprůhledný s matným povrchem. Pokud je kámen průhledný nebo má skleněný lesk, může být napodobeninou.

Teplotní test

Pocit na dotek

Pravý tyrkys by měl být chladný na dotek a pomalu se ohřívat. Napodobeniny z plastu se rychle zahřejí.

Odborné posouzení

Vyhledání certifikace

Pro úplnou jistotu nechte váš kámen otestovat a certifikovat gemologem. Gemologické certifikace poskytují nejen potvrzení pravosti, ale také cenné informace o původu a zpracování kamenů.

Závěr

Identifikace pravého tyrkysu vyžaduje znalost jeho základních vlastností a schopnost rozlišit tyto vlastnosti od napodobenin. S těmito tipy a doporučeními budete moci lépe určit pravost tyrkysu a učinit informované rozhodnutí při nákupu. Nezapomeňte, že investice do pravého tyrkysu není jen investicí do krásy, ale i do kusu historie a kultury.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: