Barion Pixel

Jak poznat pravý larimar?

Larimar, také známý jako "Atlantický kámen" nebo "Delfíní kámen", je vzácný drahokam, který se těží pouze v jediné lokalitě na světě - v Dominikánské republice. S jeho nádhernými odstíny modré a zelené, které připomínají exotické karibské moře, není divu, že larimar je vysoce ceněný mezi sběrateli a milovníky drahokamů. Vzhledem k jeho vzácnosti a popularitě se však na trhu objevují imitace. Jak tedy můžete rozpoznat pravý larimar? Tento článek vás provede hlavními aspekty, na které se zaměřit při identifikaci pravého larimaru.

Vizuální rozpoznávání larimaru

Charakteristické znaky

Pravý larimar se vyznačuje jedinečným vzorem, který připomíná oceán. V jeho struktuře můžete vidět jemné linie a rozptýlené vzory bílé a tmavě modré na světle modrém až zelenkavém pozadí. Na rozdíl od imitací, larimar má často měkčí a méně jasně definované vzory.

Barva

Barva larimaru se pohybuje od světle modré po zelenkavou, s některými kameny, které mají hluboké modré odstíny. Imitace mohou být často příliš jasné nebo uniformní na rozdíl od pravého larimaru, který ukazuje více přirozené variace.

Fyzikální a chemické vlastnosti

Tvrdost a hustota

Larimar má Mohsovou tvrdost okolo 4,5 až 5, což znamená, že je poměrně měkký a může se snadno poškrábat. Pokud se pokusíte škrábat kámen a ten vykazuje vysokou odolnost, může to být známka imitace. Hustota larimaru je také specifická, a proto vážení kamenů může pomoci při jeho identifikaci.

Reakce na kyseliny

Jedinečným testem pro larimar je jeho reakce na slabé kyseliny. Pravý larimar by měl při kontaktu s kyselinou chlorovodíkovou pěnit, což imitace neudělají. Tento test by však měl provádět pouze odborník, aby nedošlo k poškození kamenů.

Provenience a cena

Zdroj

Larimar je těžen pouze v jediné lokalitě v Dominikánské republice. Pokud prodejce uvádí jiné místo původu, je to pravděpodobně imitace.

Cena

Vzhledem k jeho vzácnosti je larimar obvykle dražší. Podezřele nízké ceny mohou signalizovat, že se jedná o falešný kámen.

Závěr

Rozpoznání pravého larimaru vyžaduje pozornost k detailům a znalost jeho klíčových vlastností. Vizuální rozpoznávání, fyzikální a chemické testy, stejně jako informace o původu a ceně, vám mohou pomoci odlišit pravý larimar od jeho imitací. Při nákupu tohoto vzácného drahokamu je vždy nejlepší obrátit se na důvěryhodného prodejce s dobrými referencemi.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

 

Vyberte si stříbrné šperky: