Barion Pixel

Jak poznat pravý šungit?

Šungit, vzácný minerál známý svými unikátními léčivými a ochrannými vlastnostmi, je ceněný po celém světě. Tento drahokam, který se nachází převážně v Karelii v Rusku, se pyšní bohatou historií a řadou přínosů pro zdraví a wellness. V dnešním trhu plném napodobenin a falešných kamenů je však zásadní umět rozpoznat pravý šungit od jeho imitací. V tomto článku vám poskytneme důležité informace a praktické tipy, jak identifikovat pravý šungit a zaručit si, že váš kámen je autentický.

Co je šungit a proč je tak speciální

Unikátní vlastnosti šungitu

Šungit je známý svou schopností filtrovat vodu, neutralizovat toxiny a působit proti volným radikálům díky svému jedinečnému složení, které zahrnuje fullereny - formy uhlíku, které byly objeveny v posledních dekádách.

Jak poznat pravý šungit

Test elektrické vodivosti

Jedním z nejsnadnějších způsobů, jak ověřit pravost šungitu, je jeho schopnost vést elektrický proud. Pravý šungit, konkrétně jeho typ zvaný "elitní" nebo "noble" šungit, je jedním z mála přírodních kamenů, který má tuto vlastnost.

Vzhled a textura

Pravý šungit má matný až mírně lesklý povrch s charakteristickou černou barvou. Může obsahovat přirozené nerovnosti a často se vyskytuje ve formě, která není zcela hladká nebo uniformní.

Cenové rozpory

I když cena sama o sobě nemůže být jediným indikátorem pravosti, výrazně nízká cena by měla vyvolat podezření. Vzhledem k raritě a procesu těžby pravého šungitu bývá jeho cena vyšší.

Původ

Pravý šungit je těžen pouze v jednom místě na světě - v Karelii v Rusku. Tvrdit, že šungit pochází z jiné lokality, je jasným znakem falše.

Testy a experimenty

Vodní test

Šungit je známý svou schopností čistit vodu. Vložením pravého šungitu do nádoby s vodou byste měli být schopni pozorovat, jak se kvalita vody zlepšuje, což je důkaz jeho autenticity.

Test s baterií

Provedení testu s baterií, kde se pokusíte přenést elektrický proud mezi dvěma kusy šungitu, může být dalším způsobem, jak ověřit jeho pravost. Elitní šungit by měl tento test splnit.

Závěr

Identifikace pravého šungitu může vyžadovat malé úsilí, ale je to klíčové pro zajištění, že získáte všechny přínosy, které tento jedinečný kámen nabízí. Dbejte na elektrickou vodivost, vzhled, texturu a původ kamenů při jejich nákupu a berte v úvahu cenu jako faktor, který může odrážet jejich pravost. S těmito tipy budete dobře vybaveni k rozlišení pravého šungitu od napodobenin, což vám umožní plně využít jeho jedinečné vlastnosti.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

 

Vyberte si stříbrné šperky: