Barion Pixel

Jak poznat pravý safír?

Safír, drahokam známý pro svou nádhernou hluboce modrou barvu, je symbolem královského postavení, moudrosti a nebeské čistoty. Jako jeden z nejváženějších klenotů na světě, se safír vyskytuje v různých odstínech a je vysoce ceněn nejen ve šperkařství, ale i v kolekcích drahokamů. Nicméně, s rostoucím počtem napodobenin a syntetických kamenů na trhu je důležité vědět, jak odlišit pravý safír od falešného. Tento článek vám poskytne klíčové informace a tipy, jak poznat pravý safír a zajistit, že váš drahokam je autentický.

Vizuální charakteristiky pravého safíru

Barva

Pravý safír se vyznačuje hlubokou a intenzivní modrou barvou, ačkoli se vyskytuje i v různých jiných odstínech, včetně růžové, žluté a dokonce zelené. Nejceněnější je však "královská modrá". Důležité je si všimnout rovnoměrného rozložení barvy po celém kameni.

Průzračnost a lesk

Pravý safír by měl mít dobrou průzračnost a vysoký lesk. Pokud kámen vypadá matně nebo mlhavě, může se jednat o nižší kvalitu nebo imitaci.

Fyzikální a chemické vlastnosti

Tvrdost

Safír patří mezi nejtvrdší drahokamy, hned po diamantu, s tvrdostí 9 na Mohsově škále. Tato vlastnost znamená, že je odolný vůči škrábancům od většiny předmětů.

Optické vlastnosti

Pravý safír může vykazovat asterismus, což je jev, kdy se na povrchu kamene objevuje hvězdový vzor. Tento efekt je způsoben inkluzemi rutílu v kameni.

Testování pravosti

Použití loupe

Prohlédněte si safír pod lupou, abyste hledali přirozené inkluzi, jako jsou drobné bublinky nebo jiné vady. Zatímco napodobeniny a syntetické kameny mohou vypadat dokonale, přírodní safíry často obsahují malé inkluzi, které dokazují jejich pravost.

Zkouška hustoty

Pravý safír má specifickou hustotu, která se liší od jiných kamenů a napodobenin. Tento test může provádět odborník, který zváží kámen a porovná jeho objem s hmotností, aby určil jeho hustotu.

Původ a zpracování

Certifikace a dokumentace

Významným kritériem pravosti safíru je jeho certifikace od uznávaných gemologických laboratoří, která potvrzuje jeho původ, vlastnosti a případné úpravy.

Úpravy

Většina safírů na trhu prošla nějakou formou úpravy, obvykle tepelným zpracováním pro zlepšení barvy a průzračnosti. Informace o těchto úpravách by měly být poskytnuty při nákupu kamene.

Závěr

Rozlišení pravého safíru od jeho imitací vyžaduje pozornost k detailům a znalost jeho klíčových vlastností. Použití lupou, pozorování fyzikálních a chemických vlastností, a důkladná kontrola certifikace a dokumentace vám mohou pomoci zaručit pravost vašeho safíru. Při nákupu tohoto cenného drahokamu vždy vyhledejte renomovaného prodejce, který poskytuje transparentní informace o původu a zpracování kamene.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

 

Vyberte si stříbrné šperky: