Barion Pixel

Jak poznat pravý tanzanit?

Tanzanit, s jeho omamnými odstíny modré a fialové, je jedním z nejžádanějších drahokamů na trhu. Jeho jedinečná krása a omezená dostupnost – těží se pouze v jedné malé oblasti u Mount Kilimanjaro v Tanzanii – z něj činí vzácný a cenný kámen. Avšak s rostoucí popularitou tanzanitu roste i počet napodobenin. Jak tedy můžete být jisti, že váš tanzanit je pravý? Tento článek vás provede klíčovými aspekty, které vám pomohou odlišit pravý tanzanit od jeho imitací.

Vizuální charakteristiky pravého tanzanitu

Barva

Pravý tanzanit se vyznačuje hlubokými odstíny modré a fialové, často s náznakem červeného nebo hnědého, když je kámen otočen pod různými úhly. Syntetické kameny mohou mít méně proměnlivou barvu nebo vypadat příliš jednotně.

Průzračnost

Pravý tanzanit je obvykle velmi čistý s vysokou průzračností. Přítomnost bublin nebo "mlhavosti" uvnitř kamene může naznačovat, že se jedná o syntetický kámen.

Fyzikální a chemické vlastnosti

Tvrdost

Tanzanit má Mohsovou tvrdost kolem 6,5 až 7, což znamená, že je dostatečně odolný vůči škrábancům pro běžné nošení, ale může být citlivý na silný tlak nebo nárazy. Test tvrdosti by měl provádět odborník, aby nedošlo k poškození kamene.

Termální vlastnosti

Tanzanit se může neobvykle ohřát na slunci, což je vlastnost, kterou mnoho dalších drahokamů nemá. Tento test je však subjektivní a měl by být používán spíše jako doplňková metoda.

Testování pravosti

Použití loupe

Prohlédnutí tanzanitu pod lupou může odhalit přirozené inkluzi nebo rysy, které jsou typické pro přírodní kameny. Naproti tomu, napodobeniny a syntetické kameny mohou být bez jakýchkoli inkluzí.

Refraktometrický test

Profesionální gemolog může použít refraktometr k měření indexu lomu světla v tanzanitu. Pravý tanzanit má specifický index lomu, který pomáhá odlišit ho od napodobenin.

Původ a zpracování

Dokumentace a certifikace

Dokumentace o původu a gemologická certifikace od renomované laboratoře jsou klíčové pro ověření pravosti tanzanitu. Pravý tanzanit by měl být doprovázen certifikátem, který uvádí jeho vlastnosti a původ.

Zpracování a úpravy

Většina tanzanitu na trhu byla tepelně zpracována pro zvýraznění jeho barvy. Informace o této úpravě by měly být poskytnuty při nákupu.

Závěr

Poznání pravého tanzanitu vyžaduje znalost jeho vizuálních, fyzikálních a chemických vlastností, stejně jako porozumění jeho původu a zpracování. Důkladná kontrola pod lupou, refraktometrický test a prokázaný původ jsou nezbytné kroky k zajištění autenticity vašeho tanzanitu. Vždy vyhledávejte důvěryhodné prodejce a gemologické laboratoře, které mohou poskytnout potřebné certifikace a záruky. S těmito znalostmi jste dobře vybaveni pro nákup pravého tanzanitu, který bude sloužit jako drahocenný poklad na celý život.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

 

Vyberte si stříbrné šperky: