Barion Pixel

Jak poznat pravý topaz?

Topaz je jeden z nejkrásnějších a nejrozmanitějších drahokamů, oblíbený pro svou širokou škálu barev od bezbarvé přes modrou, růžovou až po žlutou. Tento klenot je ceněn nejen pro svou krásu, ale i pro své údajné léčivé a ochranné vlastnosti. Vzhledem k jeho oblíbenosti se však na trhu objevují imitace a syntetické varianty. Jak tedy můžete poznat pravý topaz? V tomto článku se dozvíte, jak odlišit pravý topaz od jeho napodobenin, abyste se mohli těšit z pravé krásy a hodnoty tohoto drahokamu.

Vizuální identifikace topazu

Barva a průzračnost

Pravý topaz se vyznačuje jasnou a konzistentní barvou bez viditelných bublin uvnitř kameně. Jeho průzračnost je dalším klíčovým faktorem; pravý topaz by měl být čistý a průzračný s vysokým leskem.

Vnitřní vlastnosti

Pravý topaz může obsahovat přirozené inkluzi nebo "vady", které jsou viditelné pod lupou. Tyto inkluzi mohou pomoci rozlišit pravý topaz od syntetických napodobenin, které jsou často dokonale čisté.

Fyzikální a chemické vlastnosti

Tvrdost

Topaz je jeden z nejtvrdších přírodních minerálů, s tvrdostí 8 na Mohsově škále. Tato vlastnost ho činí odolným proti škrábancům od většiny jiných materiálů kromě korundu a diamantu. Ověření tvrdosti topazu může pomoci rozlišit ho od měkčích imitací.

Tepelná a chemická odolnost

Pravý topaz je výjimečně odolný vůči chemickým reakcím a teplu. Jeho schopnost odolávat vysokým teplotám bez změny barvy nebo struktury je jedním z faktorů, které jej odlišují od napodobenin.

Testy pro ověření pravosti

Test s lupou

Použití lupou k prohlédnutí topazu na přítomnost inkluzí nebo jiných vnitřních charakteristik může pomoci určit jeh

o pravost. Syntetické kameny často postrádají přirozené vady a inkluzi, které jsou typické pro přírodní topaz.

Refraktometrický test

Refraktometr může měřit index lomu světla procházejícího drahokamem, což je užitečná metoda pro identifikaci topazu. Každý drahokam má specifický index lomu, a tímto testem lze rozlišit pravý topaz od jeho imitací.

Poznání původu a zpracování

Země původu

Ačkoli topaz je nalezen po celém světě, určité barvy nebo typy mohou být specifické pro konkrétní lokality. Například imperial topaz, známý svými žluto-oranžovými odstíny, pochází převážně z Brazílie.

Zpracování a úpravy

Mnoho topazů prochází různými úpravami, aby se zlepšila jejich barva nebo průzračnost. Známý je například proces záření a následného ohřevu, který zesiluje modrou barvu topazu. Pochopení těchto procesů vám může pomoci lépe identifikovat a ocenit pravý topaz.

Závěr

Rozpoznání pravého topazu vyžaduje pochopení jeho vizuálních, fyzikálních a chemických vlastností, stejně jako znalost o jeho původu a možných úpravách. Využitím vizuální inspekce, testů tvrdosti a refrakce, spolu s lupou pro kontrolu přirozených inkluzí, můžete s větší jistotou rozlišit pravý topaz od jeho imitací. Ať už jste sběratel nebo někdo, kdo si jednoduše přeje přidat tento krásný drahokam do své sbírky, vyzbrojeni těmito informacemi, můžete se vydat na trh s větší důvěrou ve vaši schopnost identifikovat pravý topaz.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: