Barion Pixel

Jak poznat pravý růženín?

Růženín, známý jako kámen lásky a harmonie, je oblíbený pro svou jemnou růžovou barvu a uklidňující vlastnosti. Tento krásný polodrahokam se stává stále populárnějším mezi sběrateli drahých kamenů a těmi, kteří hledají šperky s osobitým významem. Avšak, s rostoucí poptávkou po růženínu se objevují i napodobeniny, které mohou být na první pohled obtížně rozeznatelné od pravého kamenů. V tomto článku se dozvíte, jak odlišit pravý růženín od jeho imitací a zajistit si, že vaše sbírka obsahuje pouze autentické kousky.

Vlastnosti pravého růženínu

Barva

Pravý růženín se vyznačuje jemnou růžovou barvou, která může mít různé odstíny od světle růžové po světle fialovou. Barva by měla být rovnoměrná, i když v přírodním růženínu může být vidět mírná variabilita.

Průzračnost

Růženín je obvykle poloprůhledný až průhledný s voskovým až skleněným leskem. Napodobeniny mohou být často buď příliš průhledné nebo naopak zcela neprůhledné.

Jak ověřit pravost růženínu

Test chladu

Pravý růženín by měl být na dotek chladnější než jeho napodobeniny z plastu nebo skla. Tento test není stoprocentně spolehlivý, ale může být užitečným prvním krokem.

Použití loupe

Pod lupou zkoumejte růženín na přítomnost přirozených inkluzí nebo nepravidelností. Zatímco syntetické kameny mohou vypadat příliš dokonale, v pravém růženínu můžete najít drobné vady, které svědčí o jeho přírodním původu.

Původ a certifikace

Země původu

Většina pravého růženínu pochází z Brazílie, Madagaskaru, Indie a Srí Lanky. Znalost původu může pomoci ověřit pravost kamenů.

Dokumentace

Pravý růženín by měl být idealně doprovázen certifikátem pravosti od renomované gemologické laboratoře, který potvrzuje jeho pravost, původ a případné úpravy.

Varování při nákupu růženínu

Pozor na syntetické kameny

Syntetické kameny a skleněné napodobeniny mohou na první pohled vypadat velmi podobně jako pravý růženín. Důležité je pečlivě zkoumat kámen a v případě pochybností vyhledat odbornou pomoc.

Cenová konzistence

Pokud je cena růženínu podezřele nízká, může to být indikace, že se nejedná o pravý kámen. Pravý růženín má svou cenu, která odráží jeho kvalitu a raritu.

Závěr

Rozlišení pravého růženínu od jeho napodobenin vyžaduje pozornost k detailům a znalost jeho klíčových vlastností. Barva, průzračnost, test chladu a použití loupe pro kontrolu přirozených inkluzí jsou důležité kroky k ověření pravosti. Dále je doporučeno vyžádat si certifikát pravosti a informovat se o původu kamenů. S těmito tipy můžete být jisti, že váš růženín je pravý a bude skvělým přídavkem do vaší sbírky nebo šperkovnice.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: