Barion Pixel

Jak poznat pravý křištál?

Křištál, s jeho čistou a průzračnou krásou, je jeden z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších drahokamů ve světě šperků a léčení. Tento přírodní kámen, známý také jako horský křišťál, je ceněn pro své léčivé vlastnosti a schopnost harmonizovat energii. Avšak s rostoucí popularitou pravého křištálu se objevují i jeho napodobeniny a umělé varianty. Jak tedy poznat, že máte před sebou skutečně pravý křištál? Tento článek vám přináší několik důležitých tipů, jak odlišit pravý křištál od falzifikátů.

Identifikace pravého křištálu

Vzhled a průzračnost

Pravý křištál se vyznačuje vysokou mírou průzračnosti a čistotou. Může obsahovat přirozené inkluzi nebo malé vady, které jsou důkazem jeho přírodního původu. Naproti tomu, umělé kameny často vypadají příliš dokonale a bez jakýchkoliv inkluzí.

Tvrdost a odolnost

Křištál patří mezi tvrdé minerály s hodnotou 7 na Mohsově škále tvrdosti. To znamená, že může škrábat sklo a většinu kovů. Tento jednoduchý test může pomoci odlišit pravý křištál od měkčích napodobenin.

Testování pravosti

Test s lupou

Použití lupou pro pečlivou kontrolu inkluzí a vnitřní struktury křištálu může pomoci identifikovat jeho pravost. Přírodní křištál může obsahovat vzduchové bubliny, praskliny nebo minerální inkluzi, což jsou znaky, které nejsou obvykle přítomné v umělých kameních.

Test s vodou

Pravý křištál často má chladný dotek, a když je ponořen do vody, měl by zůstat chladný na dotek. Tento test je subjektivní, ale může sloužit jako jeden z prvních kroků při identifikaci.

Poznání původu a zpracování

Certifikace a dokumentace

Pravý křištál by měl být idealně doprovázen certifikací nebo dokumentací od renomovaného prodejce nebo gemologické laboratoře, která potvrzuje jeho pravost a původ.

Úpravy a ošetření

Zatímco mnoho pravých křištálů je prodáváno ve své přírodní formě, některé mohou být tepelně ošetřeny pro zlepšení průzračnosti. Informace o takovýchto ošetřeních by měly být transparentně poskytnuty prodejcem.

Závěr

Rozlišení pravého křištálu od jeho napodobenin vyžaduje pozornost k detailům a znalost jeho klíčových vlastností. Vyhledávání inkluzí pod lupou, ověření tvrdosti a průzračnosti, spolu s certifikací a transparentností o úpravách, jsou zásadní kroky pro zajištění, že váš křištál je skutečně pravý. Při nákupu tohoto oblíbeného drahokamu se vždy obrate na důvěryhodné a renomované prodejce, abyste se vyhnuli falzifikátům a mohli si užívat pravou krásu a energii křištálu.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: