Barion Pixel

Jak poznat pravý rubín?

Rubín, s jeho oslnivou hlubokou červenou barvou, je jedním z nejvzácnějších a nejvyhledávanějších drahokamů na světě. Tento cenný kámen, symbolizující lásku, vášeň a moc, je oblíbený nejen pro svou nádhernou barvu, ale i pro své výjimečné vlastnosti. V dnešním trhu, kde je mnoho napodobenin a uměle upravených rubínů, je klíčové vědět, jak rozpoznat pravý rubín. V tomto článku se dozvíte, jak odlišit pravý rubín od jeho imitací, abyste mohli svou sbírku obohatit o autentický a cenný kámen.

Identifikace pravého rubínu

Barva

Barva je klíčovým indikátorem pravosti rubínu. Pravý rubín má charakteristickou živou červenou barvu, která může být od světlejšího až po tmavší odstín. Barva by měla být rovnoměrná po celém kameni, přičemž nejvíce ceněné jsou rubíny s barvou „holubí krev“.

Průzračnost

Pravé rubíny jsou obvykle průzračné až poloprůhledné. Přestože mohou obsahovat nějaké inkluzi, tyto nečistoty by neměly výrazně ovlivňovat průzračnost kamene.

Jak ověřit pravost rubínu

Test tvrdosti

Rubín patří mezi nejtvrdší drahokamy, s tvrdostí 9 na Mohsově škále, což je těsně pod diamantem. To znamená, že by měl být schopen poškrábat většinu jiných materiálů.

Použití loupe

Prohlížení rubínu pod lupou může odhalit inkluzi nebo vady, které jsou typické pro přírodní rubíny. Tyto inkluzi, známé jako „hedvábí“, jsou často přítomné v pravých rubínech a mohou být dobrým indikátorem pravosti.

Ověření původu a zpracování

Certifikace

Rubín by měl být doprovázen certifikátem od renomované gemologické laboratoře, který potvrzuje jeho pravost, původ a případné úpravy. Certifikát by měl obsahovat podrobné informace o kameni, včetně jeho barvy, průzračnosti a jakékoli zpracování.

Země původu

Rubíny jsou těženy v několika zemích, včetně Myanmaru (Barmy), Srí Lanky, Madagaskaru a Thajska. Rubíny z některých oblastí, jako je Myanmar, mohou být považovány za vysoce ceněné kvůli jejich jedinečným vlastnostem.

Varování při nákupu rubínu

Pozor na syntetické rubíny

Syntetické rubíny, které byly vyrobeny v laboratoři, mohou na první pohled vypadat velmi podobně jako pravé rubíny. Důležité je vědět, jaký typ rubínu kupujete, a být si vědom možných úprav nebo zpracování.

Cenová konzistence

Pokud je cena rubínu podezřele nízká, mělo by to vyvolat podezření. Pravé rubíny, zejména ty vysoce kvalitní, jsou obvykle velmi drahé.

Závěr

Rozpoznání pravého rubínu vyžaduje pozornost k detailům a znalost jeho klíčových vlastností. Věnujte pozornost barvě, průzračnosti a přítomnosti inkluzí, stejně jako ověření certifikace a původu. Při nákupu tohoto vzácného drahokamu se vždy obrate na důvěryhodného prodejce a nebojte se požádat o certifikát pravosti. S těmito tipy můžete být jisti, že váš rubín je pravý klenot, který bude hodnotným přídavkem k vaší sbírce.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

 

Vyberte si stříbrné šperky: