Barion Pixel

Jak poznat pravý jantar?

Jantar, zkamenělá pryskyřice stromů stará miliony let, je od pradávna ceněna pro svou krásu, mystickou sílu a léčivé vlastnosti. S jeho bohatou paletou barev od jemně žluté po tmavě hnědou a dokonce zelenou či modrou, přitahuje pozornost sběratelů a milovníků šperků po celém světě. Vzhledem k jeho popularitě se však na trhu objevují napodobeniny, které mohou být na první pohled k nerozeznání od pravého jantaru. Jak tedy poznat, že váš jantar je skutečně pravý? Tento článek vám přináší klíčové tipy, jak odhalit pravý jantar a zajistit si, že vaše sbírka obsahuje pouze autentické kousky.

Základní vlastnosti pravého jantaru

Tepelné vlastnosti

Jantar je teplejší na dotek než většina syntetických napodobenin. Pokud položíte kousek jantaru na kůži, měl by se poměrně rychle ohřát, na rozdíl od plastu nebo skla.

Lehkost

Pravý jantar je velmi lehký materiál, což je jeden z nejjednodušších způsobů, jak ho identifikovat. Napodobeniny jsou často těžší.

Jak ověřit pravost jantaru

Test ve slané vodě

Jedním z nejjednodušších testů pro ověření pravosti jantaru je test ve slané vodě. Pravý jantar bude ve směsi vody a soli (přibližně 7 lžic soli na 1 litr vody) plavat, zatímco většina napodobenin potone.

UV světlo

Pod UV světlem pravý jantar často vykazuje jasně zelenou fluorescenci, zatímco většina napodobenin tento jev nevykazuje.

Další testy a pozorování

Zkoumání inkluzí

Pravý jantar může obsahovat inkluzi, jako jsou zbytky rostlin nebo hmyzu. Tyto inkluzi jsou často viditelné pouhým okem nebo pod lupou. Napodobeniny mohou také obsahovat „inkluzi“, ale ty jsou často uměle vytvořené a mohou vypadat neautenticky.

Jantar a elektrostatický test

Pokud jantar protřete látkou, měl by být schopen přitahovat drobné kousky papíru nebo prachu díky elektrostatickému náboji, který vytvoří.

Původ a historie

Známé lokality

Pravý jantar se většinou těží v Baltském moři, ale také v Dominikánské republice a v několika dalších místech. Znalost původu vašeho jantaru může pomoci ověřit jeho pravost.

Závěr

Rozpoznání pravého jantaru vyžaduje pozornost k jeho základním fyzikálním a optickým vlastnostem, včetně jeho tepelných vlastností, lehkosti, reakce na slanou vodu a UV světlo, a přítomnost přírodních inkluzí. Tyto jednoduché testy vám mohou pomoci rozlišit pravý jantar od jeho napodobenin a zaručit si, že vaše sbírka nebo šperky obsahují pouze autentické kusy tohoto starodávného a krásného drahokamu.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

 

Vyberte si stříbrné šperky: