Barion Pixel

Jak poznat pravý měsíční kámen?

Měsíční kámen, s jeho záhadným leskem a tajemnými odlesky, je drahokam, který po staletí fascinuje lidstvo. Jeho kouzlo a mystické vlastnosti přitahují nejen milovníky šperků, ale i ty, kteří věří v jeho léčivou a ochrannou moc. V dnešní době, kdy je trh zaplaven napodobeninami, je důležité vědět, jak rozpoznat pravý měsíční kámen. V tomto článku vám poskytneme klíčové informace a tipy, jak odhalit pravý měsíční kámen a zajistit si, že vaše investice je autentická.

Vlastnosti pravého měsíčního kamene

Adularescence

Charakteristickým znakem pravého měsíčního kamene je jeho adularescence - zvláštní optický jev, který vytváří modravý nebo bílý lesk, pohybující se po povrchu kamene. Tento jev je nejlepší vidět, když je kámen pohybován pod světlem.

Barva a průzračnost

Měsíční kámen se vyskytuje v široké škále barev od bezbarvé, přes růžovou, modrou až po hnědou. Nejvíce ceněné jsou kusy s hlubokou, čistou modrou nebo bezbarvou adularescencí. Průzračnost pravého měsíčního kamene by měla být od poloprůhledné po průhlednou.

Inkluzi

Pravý měsíční kámen může obsahovat inkluzi, které vypadají jako tenké vrstvy nebo praskliny uvnitř kamene. Tyto inkluzi mohou přispět k jeho jedinečnosti a kráse.

Jak ověřit pravost měsíčního kamene

Použití loupe

Použitím loupe zkoumejte povrch měsíčního kamene na přítomnost adularescence a přirozených inkluzí. Umělé kameny a napodobeniny často postrádají přirozený vzhled a mohou mít uniformní, uměle vypadající lesk.

Test tvrdosti

Měsíční kámen má Mohsovou tvrdost mezi 6 a 6,5, což znamená, že by měl být schopen poškrábat sklo. Tento jednoduchý test může pomoci odlišit pravý měsíční kámen od měkčích napodobenin.

Srovnání s certifikovaným kamenem

Pokud máte přístup k certifikovanému měsíčnímu kameni, srovnání barvy, průzračnosti a adularescence vám může pomoci určit pravost.

Původ a certifikace

Země původu

Pravý měsíční kámen je těžen v několika zemích, včetně Srí Lanky, Indie, Madagaskaru a Brazílie. Znalost původu kamene může být užitečná při určování jeho pravosti.

Dokumentace

Pravý měsíční kámen by měl být idealně doprovázen certifikátem pravosti od renomované gemologické laboratoře. Tato dokumentace poskytuje důležité informace o kameni, včetně jeho původu, vlastností a případných zpracování.

Závěr

Rozpoznání pravého měsíčního kamene vyžaduje pozornost k jeho jedinečným vlastnostem, včetně adularescence, barvy a průzračnosti, stejně jako k jeho přirozeným inkluzím. Ověření pravosti pomocí loupe, testů tvrdosti a srovnání s certifikovanými kameny, společně s důkazy o původu a certifikací, jsou klíčové pro zajištění, že váš měsíční kámen je autentický. Vždy vyhledávejte důvěryhodné prodejce a odborníky, kteří vám mohou poskytnout nezbytné informace a jistotu při nákupu tohoto fascinujícího drahokamu.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

 

Vyberte si stříbrné šperky: