Barion Pixel

Jak poznat pravý smaragd?

Smaragd, známý pro svou živou zelenou barvu, která symbolizuje obnovu a růst, je jedním z nejvzácnějších a nejceněnějších drahokamů na světě. Jeho bohatá zelená barva přitahuje milovníky šperků a sběratele drahokamů, ale vzhledem k jeho vysoké hodnotě je trh také zaplaven napodobeninami a syntetickými variantami. Jak tedy můžete být jisti, že váš smaragd je skutečně pravý? Tento článek vám nabídne klíčové informace a tipy, jak odhalit pravý smaragd a zajistit si, že vaše investice je autentická.

Identifikace pravého smaragdu

Barva a průzračnost

Pravý smaragd se vyznačuje hlubokou zelenou barvou, která může mít odstíny od světle zelené po tmavě zelenou. Smaragdy jsou ceněny za jejich bohatou, nasycenou barvu. Průzračnost pravého smaragdu může být od transparentní po poloprůhlednou, ale vždy by měl vykazovat jasnou zelenou barvu bez známek zakalení.

Inkluzi a vady

Pravý smaragd často obsahuje inkluzi, které jsou důkazem jeho přírodního původu. Tyto přirozené charakteristiky, někdy označované jako "zahrada smaragdů", mohou zahrnovat malé trhliny, vzduchové bubliny a minerální vložky. Na rozdíl od syntetických smaragdů, které mohou vypadat příliš dokonale, pravý smaragd ukáže tyto přirozené znaky.

Jak ověřit pravost smaragdu

Použití loupe

Při zkoumání smaragdu pod lupou hledejte zmíněné inkluzi a vady. Přítomnost těchto inkluzí je dobrým indikátorem pravosti smaragdu, zatímco úplná absence jakýchkoli vnitřních charakteristik může naznačovat syntetický nebo napodobeninový kámen.

Test průzračnosti

Průzračnost smaragdu můžete otestovat tím, že jej položíte na text nebo logo. Pravý smaragd by měl text či logo rozostřit nebo znemožnit jeho čtení, zatímco syntetické kameny mohou text ponechat čitelný.

Původ a dokumentace

Certifikace

Certifikace od renomované gemologické laboratoře je klíčová pro ověření pravosti, kvality a původu smaragdu. Tento dokument by měl obsahovat podrobné informace o kameni, včetně jeho fyzických a optických vlastností, a případných zpracování nebo úprav.

Historie a původ

Většina pravých smaragdů pochází z Kolumbie, Brazílie, Zambie a dalších zemí. Informace o konkrétním původu smaragdu mohou pomoci potvrdit jeho pravost.

Závěr

Rozpoznání pravého smaragdu vyžaduje důkladné zkoumání jeho barvy, průzračnosti, inkluzí a dokumentace o jeho původu. Použitím loupe pro kontrolu přirozených charakteristik, ověření průzračnosti a požadováním certifikace od renomované gemologické laboratoře můžete být jisti autenticitou vašeho smaragdu. Vždy vyhledávejte důvěryhodné prodejce a odborníky, kteří vám mohou poskytnout potřebné informace a jistotu při nákupu tohoto vzácného drahokamu.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: