Barion Pixel

Jak poznat pravý ametyst?

Ametyst, s jeho oslnivými odstíny fialové, je jedním z nejoblíbenějších a nejznámějších drahokamů na světě. Jeho krása a údajné léčivé vlastnosti ho činí vyhledávaným kouskem pro sběratele drahých kamenů a milovníky šperků. Vzhledem k jeho popularitě se však na trhu objevuje mnoho napodobenin a umělých variant. Jak tedy můžete být jisti, že váš ametyst je pravý? Tento článek vám přináší užitečné tipy, jak rozlišit pravý ametyst od falzifikátů a zaručit si, že váš kámen je autentický.

Vlastnosti pravého ametystu

Barva

Pravý ametyst se vyznačuje hlubokou fialovou barvou, která může mít různé odstíny od světle lila po temně fialové. Barva by měla být rovnoměrně rozložená, i když v přírodních kamech mohou být vidět gradienty barvy nebo zónování.

Průzračnost a lesk

Ametyst by měl být průzračný až průhledný s krásným skleněným leskem. Pokud kámen vypadá matně nebo je příliš mlhavý, může to být indikace syntetického nebo napodobeného kamene.

Jak ověřit pravost ametystu

Použití loupe

Použijte lupu, abyste prozkoumali vnitřní strukturu kamene. Přírodní ametyst by měl obsahovat malé inkluzi nebo vady, které jsou typické pro přírodní drahokamy. Naproti tomu, syntetické kameny mohou být často "příliš dokonalé".

Test tvrdosti

Ametyst patří mezi drahokamy s tvrdostí 7 na Mohsově škále, což znamená, že by měl být schopen poškrábat běžné kovy jako je měď, ale neměl by být poškrábán například sklem.

Důležité aspekty při nákupu ametystu

Původ

Většina pravých ametystů pochází z Brazílie, Uruguaye, Ruska, nebo Zambie. Při nákupu se ptejte na původ kamene, což vám může pomoci jeho pravost ověřit.

Cena

Pokud je cena ametystu podezřele nízká, může to být indikace, že se nejedná o pravý kámen. Kvalitní ametyst má svou cenu, i když není mezi nejdražší drahokamy.

Závěr

Rozpoznání pravého ametystu vyžaduje důkladné zkoumání jeho fyzikálních a vizuálních vlastností. Využitím lupou pro kontrolu inkluzí, ověření tvrdosti, a znalostí o původu kamene můžete lépe rozlišit pravý ametyst od jeho napodobenin. Při nákupu tohoto krásného drahokamu se snažte získat co nejvíce informací a pokud možno vyhledejte odborníka, který vám s ověřením pravosti pomůže. S těmito tipy můžete být jisti, že váš ametyst je pravý klenot, který bude zdobit vaši sbírku po mnoho let.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

 

Vyberte si stříbrné šperky: