Barion Pixel

Jak poznat pravý čínský porcelán?

Čínský porcelán, známý svou jemností, průsvitností a detailními vzory, je ceněný po celém světě pro svou krásu a uměleckou hodnotu. Od dynastie Ming po současnost, pravý čínský porcelán zůstává synonymem pro excelenci v keramice. Avšak, vzhledem k jeho popularitě, trh je zaplaven napodobeninami, které se snaží napodobit jeho charakteristické vlastnosti. Jak tedy můžete poznat pravý čínský porcelán? Tento článek vám poskytne několik klíčových tipů, jak odhalit pravý kousek a rozlišit ho od falzifikátů.

Vizuální znaky pravého čínského porcelánu

Barva a glazura

Pravý čínský porcelán je známý svou bělostí a jemnou, ale odolnou glazurou, která může mít mírný modrý nádech pod určitými světelnými podmínkami. Glazura by měla být hladká a bez bublin nebo výrazných nedokonalostí.

Vzory a dekorace

Vzory na pravém čínském porcelánu jsou precizně a detailně malované, často ručně, s vysokou úrovní detailů a bez rozmazání. Tradiční motivy zahrnují krajinu, květiny, ptáky a scény z čínských legend.

Fyzikální vlastnosti

Průsvitnost

Jednou z nejcharakterističtějších vlastností pravého čínského porcelánu je jeho průsvitnost. Když držíte tenký kousek porcelánu proti světlu, měl by být částečně průhledný.

Zvuk

Pravý čínský porcelán vydává jasný, zvonivý tón, když je jemně poklepaný. Tento zvuk je důsledkem vysokého obsahu kaolinu ve směsi pro výrobu porcelánu.

Autenticita a původ

Značení

Mnoho pravých čínských porcelánů nese značku výrobce nebo dynastie, pod kterou bylo vytvořeno. Značky mohou být natištěné, malované ručně nebo ražené a často jsou umístěny na spodní straně kousku.

Historie a provenience

Pochopení historie a původu čínského porcelánu může pomoci při identifikaci pravosti. Pravý starožitný porcelán bude mít často zdokumentovanou historii, která pomůže potvrdit jeho původ.

Testování a odborné posouzení

Odborné posouzení

Pro nezbytnou jistotu ohledně pravosti čínského porcelánu je doporučeno vyhledat odborné posouzení od certifikovaného antikváře nebo experta na keramiku, který může poskytnout neocenitelné informace o vašem kousku.

Ultravioletové světlo

Některé moderní napodobeniny mohou být detekovány pomocí ultravioletového světla, které odhalí moderní lepidla nebo jiné materiály, které nebyly dostupné v době vzniku pravého čínského porcelánu.

Závěr

Rozpoznání pravého čínského porcelánu vyžaduje pozornost k detailům a znalost jeho charakteristických vlastností. Vizualizace, fyzikální vlastnosti, autenticita, původ a odborné posouzení jsou klíčové aspekty, které vám pomohou identifikovat pravý čínský porcelán. Při nákupu tohoto cenného drahokamu se vždy snažte získat co nejvíce informací a pokud je to možné, vyhledejte radu od experta, abyste si byli jisti jeho pravostí.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

 

Vyberte si stříbrné šperky: