Barion Pixel

Jak poznat zubní kaz?

Poznat zubní kaz včas je klíčové pro udržení zdravých zubů a předcházení dalším komplikacím. Zubní kaz, často způsobený hromaděním plaku a kyselin, vede k demineralizaci a rozpadu zubní skloviny. V tomto článku se dozvíte, jak rozpoznat první příznaky zubního kazu a jaké kroky podniknout pro jeho léčbu a prevenci. Správná ústní hygiena a pravidelné návštěvy u zubaře jsou nezbytné pro zdraví vašich zubů.

Jak rozpoznat zubní kaz

Zubní kaz nemusí být vždy snadno rozpoznatelný bez odborného vyšetření, ale existují určité znaky, na které si můžete všimnout sami.

Vizuální příznaky

Zubní kaz se může projevit jako tmavé skvrny na zubu nebo viditelný otvor v zubu. V počátečních fázích může být skvrna bílá a postupně tmavne.

Citlivost zubů

Zvýšená citlivost na teplé, studené, sladké nebo kyselé potraviny a nápoje může být také známkou kazu. Tato citlivost vzniká, když kaz postupuje do hlubších vrstev zubu a dosáhne nervu.

Bolest zubů

Bolest nebo nepohodlí při kousání nebo žvýkání může signalizovat přítomnost zubního kazu, zejména pokud je bolest konzistentní nebo se zhoršuje.

Prevence zubního kazu

Prevence je nejlepší způsob, jak se vyhnout zubnímu kazu a udržet zuby zdravé.

Pravidelná ústní hygiena

Důkladné čištění zubů dvakrát denně, používání zubní nitě a ústní vody mohou významně snížit riziko vzniku kazu.

Pravidelné zubní prohlídky

Návštěva zubaře každých šest měsíců pro kontrolu a čištění zubů může odhalit a řešit problémy dříve, než se stane zubní kaz vážným.

Zdravá strava

Omezení konzumace sladkých a kyselých potravin a nápojů může pomoci chránit vaše zuby před kazy.

Co dělat, pokud máte zubní kaz

Pokud si myslíte, že máte zubní kaz, je důležité co nejdříve navštívit zubaře. Čím dříve je kaz léčen, tím méně invazivní bude léčba.

Léčba zubního kazu

Léčba zubního kazu může zahrnovat vrtání postižené části zubu a jeho následné vyplnění. V pokročilých případech může být nutné provést kořenovou léčbu nebo dokonce odstranit zub.

Poznat a léčit zubní kaz včas je zásadní pro zachování zdravých zubů a prevenci dalších komplikací. Dodržováním dobré ústní hygieny, pravidelnými návštěvami u zubaře a zdravými stravovacími návyky můžete výrazně snížit riziko vzniku zubního kazu.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: