Barion Pixel

Jak vypadá štěnice?

štěnice domácí (Cimex lectularius) je malý parazitický hmyz, který se živí krví člověka a jiných teplokrevných hostitelů. Jejich přítomnost v domácnostech může vést k nepříjemným kousnutím a rušení spánku. Vzhledem k jejich malé velikosti a schopnosti skrývat se na obtížně dostupných místech je jejich včasná identifikace klíčová pro účinné řešení problému. V tomto průvodci se dozvíte, jak vypadá štěnice a jak ji můžete rozpoznat.

Vzhled a velikost

Fyzické charakteristiky

Štěnice jsou malé, ploché hmyzy, obvykle měřící mezi 4 a 5 mm v délce. Mají oválný tvar těla, hnědou až rudohnědou barvu a po nasátí krve se jejich tělo stává výrazně větším a nabývá načervenalé barvy.

Životní cyklus

Stadia vývoje

Štěnice prochází několika stadii vývoje od vajíčka, přes několik nymfálních stádií, až po dospělce. Vajíčka jsou malá, bílá a vejčitá, často nalezena ve skupinách.

Známky přítomnosti

Viditelné důkazy

Kromě samotných hmyzů, známky přítomnosti štěnic zahrnují malé krvavé skvrny na ložním prádle, tmavé výkaly v blízkosti jejich úkrytů a slupky z vylíhnutých vajíček nebo svléknutí kůže nymf.

Prevence a řešení

Co dělat při nálezu

Při podezření na štěnice je důležité ihned kontaktovat profesionální škůdce nebo půjčit služby deratizace pro posouzení situace a adekvátní řešení problému.

Závěr

Rozpoznání štěnice je prvním krokem k řešení problému jejich přítomnosti. Včasná identifikace a rychlá akce mohou zabránit jejich šíření a minimalizovat nepříjemnosti spojené s jejich kousnutími a rušením spánku. Vědomosti o jejich vzhledu a chování jsou klíčem k účinné prevenci a kontrole.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: