Barion Pixel

Co je růžový diamant a jaká je jeho cena?

Růžový diamant patří mezi nejvzácnější a nejžádanější drahokamy na světě, oceňovaný pro svou jedinečnou barvu a nádherný vzhled. Tato vzácná varianta diamantu se těší velké oblibě mezi sběrateli a milovníky šperků díky své kráse a jedinečnosti. Cena růžového diamantu je dána několika faktory, včetně jeho vzácnosti, barvy, čistoty, velikosti a řezu, což tento kámen činí jedním z nejcennějších na trhu.

Příčiny unikátní barvy růžového diamantu

Růžové diamanty získávají svou fascinující barvu díky velmi komplexnímu a málo pochopenému procesu, který zahrnuje extrémní tlak a změny ve struktuře krystalu během jejich vzniku hluboko pod zemským povrchem.

Geologický proces barvení

Na rozdíl od jiných barevných diamantů, kde barva vzniká díky přítomnosti určitých prvků, se zdá, že růžová barva vzniká díky deformaci krystalové mřížky v důsledku extrémního tlaku během růstu diamantu. Tento proces může způsobit, že světlo se odráží a láme způsobem, který diamantu dodává jeho charakteristickou růžovou barvu.

Vzácnost a hodnota růžových diamantů

Růžové diamanty jsou mezi barevnými diamanty mimořádně vzácné, a proto jsou velmi ceněné. Jejich cena může být několikanásobně vyšší než cena bílých diamantů podobné velikosti a kvality.

Faktory ovlivňující cenu růžového diamantu

  • Barva: Intenzita a odstín růžové barvy jsou klíčové pro stanovení ceny. Čím je barva výraznější a jednotnější, tím vyšší je cena.
  • Čistota: Růžové diamanty s vysokou čistotou, tedy s minimem vnitřních nebo povrchových nedokonalostí, jsou vzácnější a dražší.
  • Velikost: Větší růžové diamanty jsou mimořádně vzácné, což se odráží na jejich vysoké ceně.
  • Původ: Růžové diamanty z některých lokalit, zejména z Argyle Mine v Austrálii, jsou zvláště ceněné kvůli své vyjímečné barvě a kvalitě.

Cena růžového diamantu

Cena růžového diamantu se může pohybovat od několika tisíc dolarů za malý kámen s mírnou růžovou barvou až po miliony dolarů za velký kámen s intenzivní a čistou růžovou barvou. Extrémně vzácné kousky s výjimečnou barvou a velikostí mohou dosáhnout astronomických cen na aukcích.

Investování do růžových diamantů

Růžové diamanty nejsou jen krásné; díky své vzácnosti a poptávce jsou také považovány za významný investiční nástroj. S omezenou nabídkou a rostoucí poptávkou po celém světě, hodnota růžových diamantů pravděpodobně poroste, což je činí atraktivní volbou pro investory hledající alternativní aktiva.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: