Barion Pixel

Co je zelený diamant a jaká je jeho cena?

Zelený diamant představuje jednu z nejvzácnějších a nejžádanějších variant diamantů na světě. Tyto nádherné kameny jsou známé svým unikátním odstínem a září, která přitahuje milovníky šperků a sběratele po celém světě. Cena zeleného diamantu je ovlivněna mnoha faktory, včetně jeho vzácnosti, barvy, čistoty, velikosti a původu. V tomto článku prozkoumáme, co přesně zelený diamant je, co ho činí tak speciálním a jak se jeho hodnota odvíjí na trhu.

Co přesně je zelený diamant?

Zelený diamant je přírodní diamant, který získal svou barvu díky milionům let vystavení radioaktivnímu záření v zemské kůře. Na rozdíl od jiných barevných diamantů, u kterých barva vzniká v důsledku přítomnosti určitých prvků jako je dusík nebo bor, zelená barva pochází z vnějšího ozařování kamenů.

Proces barvení zelených diamantů

Barva zeleného diamantu je výsledkem přirozeného ozařování kamenů, během kterého gamma a neutronové záření mění strukturu krystalu na povrchu kamene. Tento unikátní proces vede k tomu, že diamant absorbuje světlo specifickým způsobem, což mu dodává jeho charakteristickou zelenou barvu.

Vzácnost a cena zeleného diamantu

Vzácnost zeleného diamantu je jedním z hlavních důvodů jeho vysoké ceny. Zelené diamanty patří mezi nejméně běžné barevné diamanty, a proto jsou vysoce ceněné jak mezi sběrateli, tak mezi milovníky luxusních šperků.

Faktory ovlivňující cenu zeleného diamantu

Cena zeleného diamantu se odvíjí od několika klíčových faktorů:

  • Barva: Intenzita a odstín zelené barvy významně ovlivňují cenu. Čím více výrazná a jednotná je barva, tím je diamant cennější.
  • Čistota: Jako u všech diamantů, čistší kameny bez viditelných nedokonalostí jsou vysoce hodnocené a mají vyšší cenu.
  • Velikost: Větší zelené diamanty jsou extrémně vzácné, což se odráží na jejich ceně.
  • Původ: Certifikované zelené diamanty s jasně definovaným původem a historií extrakce jsou vždy hodnotnější.

Jaká je cena zeleného diamantu?

Cena zeleného diamantu může být extrémně variabilní, v závislosti na výše zmíněných faktorech. Ceny se mohou pohybovat od několika tisíc do milionů dolarů za kámen, přičemž nejvýraznější a největší exempláře dosahují nejvyšších cen na aukcích a v exkluzivních šperkařstvích.

Investiční hodnota zelených diamantů

Díky své vzácnosti a jedinečnosti mají zelené diamanty vysokou investiční hodnotu. Jsou nejen krásným doplňkem luxusních šperků, ale také cenným aktivem, které si udržuje svou hodnotu a v mnoha případech ji i zvyšuje.

Zelený diamant je skutečně jedním z nejvzácnějších pokladů přírody, který svým majitelům nabízí nejen neopakovatelnou krásu, ale i potenciál pro investici. Jeho vysoká cena je odrazem unikátnosti, vzácnosti a nezapomenutelného půvabu, který tento diamant přináší.

Pro Malora.cz napsal: Jakub Mach

Vyberte si stříbrné šperky: